Hbtq-personer i den kurdiska regionen Sulaymaniyya vittnar om att de är rädda för att lämna sina hem efter att de hört att beväpnade styrkor startat en operation vars syfte ska vara att arrestera ”misstänkta” hbtq-personer, detta skriver tidningen Rudaw.

En ledare för säkerhetsstyrkan ska ha sagt till lokala medier att man arresterar de som är misstänkta hbtq-personer för de är omoraliskt och använde flera andra nedvärderande termer för att beskriva gruppen.

”Vi har lovat vårt folk att vi inte ska låta någon störa ordningen i den här staden och vi kommer fortsätta den här kvällen och varje kväll. Vi vill utreda de som vi tror bedriver destruktiva handlingar och som vill förstöra vår stad”, ska ledaren över säkerhetsstyrkan sagt.

Sajten Rudaw har sökt den kurdiska regionala regeringen för en kommentar men inte fått svar.

”Vi riskerar våra liv, vi känner oss inte säkra. Alla har ställt in sina planer. Jag var rätt för att bara ens gå ut, med risk att bli tillfångatagen. Det finns människor som blivit gripna bara för att man misstänkt att de är homosexuella, utan att den ens gjort något fel” säger hbtq-aktivisten Zhiar Ali till Rudaw.

”Vi försöker bekämpa prostitution”

Under fredagseftermiddagen förra veckan så gick den kurdiska regionala säkerhetsstyrkan ut med ett uttalande och sa att anledningen till ”jakten” var att man ville bekämpa prostitution.

”Gårdagens operation var riktat mot prostitution i Sulaymaniyya, efter att personer uttryckt oro. Vårt mål är prostitution, inte någon specifik grupp av människor”, stod det i uttalandet.

Organisationer för mänskliga rättigheter i området har gått ut och fördömt attackerna som olagliga.