Tjugoårige kanadensiske TikTok-profilen Kyle Royce fick gång på gång frågor huruvida han skulle kunna tänka sig att dejta en transkvinna. Varje gång svarade han nej, varpå flera av hans följare tyckte att hans svar var transfobiskt. Royce, själv straight cis-man, tyckte att den etiketten kändes orättvis. Så i en video, som lades upp i februari i år och nu har gillats av två miljoner personer, berättade han att han uppfunnit en ny sexualitet: ”Super Straight”.
Han förklarar i klippet att han inte skulle dejta en transkvinna för att han inte tycker att det är en riktigt kvinna.
– Jag dejtar bara kvinnor som är födda kvinnor. Så ni kan inte säga att jag är transfobisk, det är bara min sexualitet.

Videon har sedan dess tagits bort av Kyle Royce, men som med allt som en gång legat på nätet så lever den vidare på annan plats, och ni kan se den här nedan.

Men bollen var redan i rullning och ”Super Straight” började spridas som ett begrepp, främst på TikTok. Begreppet fick till och med en egen flagga, i samma färger som pornsajten PornHubs logga. Lustigt i sammanhanget är att den för oss regnbågspersoner mer påminner om Grindrs logga…
Flaggan används nu av personer som anser sig vara ”superstraighta” och lägger in den orange/svarta-symbolen i sin bio på samma sätt som regnbågspersoner länge gjort med regnbågsemojin. En del TikTokare driver dessutom med HBTQ+personer genom att göra videos där de ”kommer ut” som ”superstraighta”.

TikTok har nu vidtagit åtgärder för att stoppa spridningen av ”Super straight” och man kan inte längre söka på begreppet i appen, eller använda det som en hashtag. Kyle Royce har även blivit portad för att ha spridit detta. Men skadan är redan skedd.

– Om du är en heterosexuell man och säger att din preferens är att inte dejta transkvinnor så är det transfobiskt. Punkt, skriver TikTokaren @tblizzy, till sina 425 000 följare.
– Att inte vilja dejta en person som råkar vara trans är inte transfobiskt. Vad som däremot är det, är att inte vilja dejta någon enbart på grund av att de är trans, skriver transaktivisten och skribenten Brynn Tannehill i HBTQ-magasinet Advocate. 
– Att anse att alla transpersoner är ointressanta för dig och att säga att du inte skulle kunna få känslor för en person som är trans, är ett uttryck av transfobi.