Nu är det upp till det schweiziska folket att avgöra om man ska legalisera samkönade äktenskap. Enligt nyhetsbyrån Keystone-SDA har motståndarna till samkönade äktenskap samlat tillräckligt med röster i parlamentet för att det ska bli folkomröstning.

I december förra året röstade båda kamrarna och en stor majoritet i det schweiziska parlamentet för att man skulle göra det lagligt med samkönade äktenskap. För att det skulle bli en folkomröstning var motståndarsidan tvungna att samla in 50 000 underskrifter inom 100 dagar. Det lyckades man med.

60 000 har stött initiativet uppskattar Anian Liebrand, samordnare för kommittén som är emot.

Räknar med att det blir lagligt

I alla fall om man ska gå efter en opinionsundersökning som gjordes i november 2020, där svarade 82 procent av schweizarna för att samkönade äktenskap skulle legaliseras.

Om så blir fallet, innebär det slutet för en sju år lång debatt och att Schweiz blir det 29:e landet i världen som legaliserar samkönade äktenskap. Lagen skulle innebära att homopar får samma rättigheter som heterosexuella par. Nästan i alla fall. Om ett lesbiskt par utför privata eller utländska spermadonationer erkänns inte båda i paret som föräldrar automatiskt.

Ett gaypar i Nederländerna uppmärksammades 1 april då de för 20 år sedan var det första samkönade paret som gifte sig i världen.