Direkt influgen från en kurs för hbt.aktivister i Kapstaden, arrangerad av RFSL och RFSU, kom Jimmy Sserwadda till Afrikagruppernas årsmöte i Göteborg nu i helgen.
Han kom för att ta emot organisationens Solidaritetspris 2012 utdelat för hans engagemang i sitt forna hemland Uganda.
– Han har bildat hbt-organisationer i Uganda och där arbetat mot lagförslag om dödsstraff för homosexuella. säger ordföranden för Afrikagrupperna Janne Nordstedt. Efter att han 2008 tvingats fly till Sverige fortsatte han sitt arbete för lika rättigheter för alla, här med fokus på de som söker asyl på grund av sin sexualitet. Det är en solidaritet som är värd att uppmärksammas och uppmuntras. En solidaritet vi alla kan lära och bli inspirerade av, en solidaritet som förändrar liv!
Priset omfattade förutom diplom även 10 000 kronor.
I sitt tacktal berättade Jimmy att det betyder oerhört mycket för honom att få priset, inte minst därför att det inte alltid är enkelt att vara aktivist.
– Det spelar ingen roll vilket del av världen du kommer ifrån, som hbt-personer kämpar vi överallt. Jag lovar er att mitt arbete inte slutar idag utan kommer att pågå så länge jag lever och arbetet måste fortsätta tillsammans, inte var och en för sig,sa han.
I samband med RFSLs kongress kunde han även där ta emot en utmärkelse för sitt engagemang. Vid kongressen mottog han föreningens ”Aktivistpris” för sitt arbete i RFSLs verksamhet Newcomers, för nyanlända hbt-personer från världens alla hörn.
I Göteborg berättade han vad prisutdelningar betyder.
– Det är ett erkännande att se det arbete som görs för hbt-personer. Mitt arbete kommer inte stanna med det här priset, utan jag ska fortsätta med min aktivism så länge jag är i livet, det kan jag lova dig.