Säkerhetsstyrkor i Kamerun har gripit, hotat eller på andra sätt attackerat minst 24 personer sedan i februari, detta rapporterar Human Rights Watch. Syftet har varit att lokalisera hbtq-personer.

I Kamerun är det olagligt med homosexualitet men organisationer varnar för hbtq-personer nu utsätts för våld, hot och hat i allt större utsträckning. Nyhetssajten Reuters har försökt nå myndigheterna i landet för en kommentar, men inte fått något svar. HRW har också skickat in dokument med vittnesmål, men heller inte fått något svar.

Rapporterna om ökat våld har kommit till ytan i samband med en annan händelse som rör två transkvinnor. En av personerna är en känd profil på sociala medier och går under namnet Shakiro. De greps för att ha haft på sig kvinnokläder när de var ute och åt på restaurang. De har ni suttit i förvar i två månader.

Men händelserna som skakat hbtq-personer tar inte slut där. I slutet av februari ska poliser i Kamerun ha stormat Colibiris kontor, en organisation som erbjuder stöttning och hjälp för personer som lever med hiv. 13 personer greps för ”misstänkt homosexualitet”.

– Lagen är diskriminerande mot hbtq och sätter de här personerna i risk för att bli behandlade dåligt eller att utsättas för tortyr och våld, utan att det blir några konsekvenser för de som utför våldet, säger Neela Ghoshal som jobbar med hbtq-frågor för HRW.