I torsdags blev Normunds Kindzulis utsatt för ett grovt brandattentat utanför sitt hem i den lettiska staden Tukums. En granne sprejade brandfarlig vätska i trapphuset när han kom hem från nattskiftet som bor i lägenheten och tände på. Den attackerade mannens partner, Artis Jaunkļaviņš,  hörde skriken och rusade ut för att släcka elden.

Mannen fick föras till det avdelningen för brandskador på ett sjukhus i Riga på grund av sina skador och hans sambo ådrog sig brännskador när han försökte släcka elden.

Enligt lokaltidningen ntz.lv hade de två männen i november 2020 anmält hot från grannen till polisen, som valde att lägga ner förundersökningen.

Den lettiska nyhetskanalen lsm.lv skrev under lördagen att brandattentatet utreds var hatbrott med ”homofoba” motiv. Den lettiska hbtq-organisationen Mozaika säger till lsm.lv att de nu kräver en omedelbart respons från myndigheterna. De har även gått ut till medlemmar i föreningen med uppmaningen att donera blod för att hjälpa den svårast skadade mannen.

Via Facebook har orgnisationen vädjat om stöd och namngett de två offren.

Lettlands president Eigils Levits skrev på lördagen på Twitter att ”det finns ingen plats för hat i Lettland. Om det kan bekräftas att mannens motiv för brottet motiverats av hat mot en grupp i samhället, så ökar det skuldbördan. Det lettiska samhällets värderingar bygger på tolerans och detta uttryck av hat är även ettbrott mot hela samhället.”