Den lettiske akutläkarassistenten Normunds Kindzulis, som för en vecka sedan, på väg hem från nattskiftet vid den lettiska räddningstjänsten NMPD, attackerades av en granne har nu avlidit av skadorna.

Normunds Kindzulis möttes i trappuppgången av grannen som kastade brandfarlig vätska på honom och sedan tände på. Kindzulis partner Artis Jaunkļaviņš hörde skriken från trapphuset och kunde hjälpa sin man genom att släcka elden och få hjälp. Samtidigt blev även han brandskadad.

De två fördes till brandskadeavdelningen på ett sjukhus i Lettlands huvudstad Riga. Kindzulis lades in med 85% brännskador.

Under onsdagen, meddelade Kindzulis kollegor, att han avlidit till följd av de svåra skadorna.

En granne har tidigare uttalat homohatiska hot mot det två männen. Den lettiska hbtq-organisationen Mozaika skriver på sin Facebook-sida att hoten som männen, och framförallt Normunds Kindzulis, utsatts för inte tagits på allvar av lettisk polis.

”Det är viktigt att påminna om Normunds berättelse om att han ständigt förföljdes – han fick dödshot, gång på gång blev han attackerad. Polisen reagerade inte på klagomålen, men de letar nu efter ledtrådar. Vi anser att alla omständigheter och sammanhang för händelser ska fortsätta att klargöras.”

– Killarna har tidigare utsatts för hot och mobbing, vilket de har anmält till polisen i Tukums som lade ner ärendet, berättar hbtq-aktivisten Linda Freimane. Det har nu påbörjats en internutredning om detta. Polisen är tystlåten om överfallet på Normunds. De har sagt att man ”gör allt i sin makt” för att utreda fallet men har samtidigt hintat att det ”kanske inte rör sig om ett brott”, indirekt alltså därmed syftat till självmord.

Freimane berättar att varken Normunds anhöriga eller vänner tror på att det skall ha handlat om ett självmord.
– Det vore ju ett väldigt bisarrt sätt att begå självmord på, säger Freimane. Normunds hade inga suisidala tendenser, han beskrivs som en glad och hjälpsam person. Dessutom återfanns inga tändstickor eller en tändare vid kroppen, så hur skulle han ha tänt på?

Artis Jaunkļaviņš, som också brännskadades har även efter attentatet berättat om hoten de fått ta emot.
– Grundbudskapet var ”stick härifrån, vi vill inte ha bögar i vår stad”, berättar Freimane och lägger till:
– Händelsen har fört med sig att både presidenten, premiärministern och andra ledande politiker har uttalat sig om hatbrott och homofobi, och tagit stark avstånd från detta och att parlamentet har initierat en lagändring för att skärpa straffen för hatbrott och förhoppningsvis skriva in sexuell läggning i ”katalogen”.