Joakim, Lund ska få regnbågar i den offentliga miljön, tack vare dig. Berätta hur gick det här till?
– Jag skrev ett medborgarförslag, som i Lund heter Lundaförslaget, och skickade in. Lundaförslag måste få minst 100 signaturer för att tas upp politiskt och det fick vi väldigt snabbt. Det här var ju i juli förra året och nu har beslut tagits och det är jag otroligt glad över. Förhoppningsvis tar Malmö stad samma beslut som Lund snart. Vi regnbågsfärgar en stad i taget …
När och var i Lund kommer de finnas färdiga?
– Vi hoppas ju att de ska finnas på platser runt om i kommunen, dvs inte bara i centrala delarna av staden utan också i byarna, ganska snart. Det står i tjänsteskrivelsen att det finns utrymme i årets budget för detta så jag hoppas och förväntar mig att det går ganska snabbt. Förhoppningsvis redan till sommaren men annars åtminstone i anslutning till World Pride i början av augusti som hålls i grannkommunen Malmö samt Köpenhamn.
I ditt medborgarförslag skrev du att du vill att Lund skulle införa regnbågsfärgade övergångsställen, varför vill du att det ska finnas?
– Jag tänker ofta på hur det var för mig som normbrytande i Södra Sandby där jag är uppväxt. Mobbningen var otroligt jobbig och gjorde att jag stängde in mig själv djupare i garderoben. Jag vill inte att någon ska uppleva det och det är idag drivkraft hos mig, i framtiden ska det inte finnas några garderober att komma ut från över huvud taget. Det ska vara lika självklart att vara den en är utan att behöva ta ”komma ut” steget. Att normalisera regnbågen som är en så stark symbol för allas lika värde, mänskliga rättigheter och kärlekens mångfald är ett steg på vägen.
– Min önskan och förhoppning är att det ska finnas regnbågsövergångsställen på centrala platser där det rör sig mycket folk för att de just ska kunna ses av så många som möjligt. Men det viktiga för mig är regnbågen syns för att stärka och stötta oss hbtq+personer, att visa och normalisera mångfalden och skänka hopp. Ett sådant här beslut om att det ska målas regnbågar i Lund symboliserar att allt inte går åt fel håll trots att SD:s inflytande ökar i Sverige och länder inom EU attackerar hbtq+personer och rörelser. Lund gör ett statement som är viktigt idag. Det har alltså många bottnar detta förslaget och beslutet.
Var tycker du att det ska målas regnbågar?
– Om jag får önska, vid de centrala busshållplatserna i byarna som ligger i Lunds kommun och på ett par ställen i Lunds stadskärna, såsom vid Centralstationen i Lund och Stortorget. Jag kommer från Södra Sandby och en dröm vore ju att en del av husväggen, som vätter mot gatan där i princip alla kör och cyklar förbi, på vårt Centrumhus målas i regnbågens färger. Men vart än regnbågen målas i Södra Sandby kommer jag garanterat gråta av lättnad och glädje. Jag ”flydde” byn så fort jag blev myndig på grund av mobbningen jag var utsatt för under hela högstadiet och kom ut när jag flyttade in till Lund. Att åka tillbaka till byn, där jag har släktingar som bor, har i många år varit jobbigt. Det blir väldigt personligt för mig och andra som varit eller är i min situation. Mobbarna vann inte, kärleken vann till slut.
Var såg du regnbågsfärgade övergångsställen första gången?
– Jag tror jag först överraskades av att det fanns så många i Bryssel där jag bodde en period när jag praktiserade hos Soraya Post i EU-parlamentet. Det var så vackert, så öppet och gjorde mig verkligen så glad.
 I flera städer finns även samkönade trafikljus, kan det vara nåt att försöka få nästa år?
– Ja definitivt! Väldigt bra idé! Det tycker jag också borde finnas i Lund.
Hur ser sommaren ut för dig?
– Jag kommer att träffa mina äldre släktingar som nu är vaccinerade en del, har längtat så mycket efter att kunna krama dem och umgås mer normalt igen. Utöver det kommer jag tillsammans med styrelsen och engagerade i Lundapride planera vår pride i Lund 2021. Förhoppningsvis stabiliseras smittspridningen i takt med att fler får vaccineras så att jag kan resa runt en del i Sverige också.
Har du klarat dig undan corona?
– Jag har, ta i trä, faktiskt klarat mig men både min bror och min pappa har varit sjuka i corona men, återigen ta i trä, klarat sig bra och är nu friska.