Med ännu ett år utan demonstrationer och tal under 1:a maj så vände vi oss till  öppet lesbiska EU-parlamentarikern Malin Björk, från Vänsterpartiet, för att höra hur hennes tal skulle ha låtit om det inte var för de restriktioner som nu finns på grund av pandemin. Det blev ett tal om klimat, feminism, hbtq och global solidaritet.

Den här 1:a maj är en kampdag då jag känner hur vi hör samman i alla rörelserna, feministiska och klimatkampen, den fackliga rörelsen. En dag vi tar kampen för socialismen och feminismen. Ha en fantastisk 1:a maj om det så för 50:e gången du firar eller det är första gången”.

– Vi tar också striden för ett öppet och humant Europa, säger hon i sitt tal. Vi kommer aldrig låta rasisterna dominera och domdera. Vi kommer aldrig låta dom definiera Europas eller Sveriges flykting och migrationspolitik.

– Vi har slitit hårt för att sätta stopp för attackerna mot kvinnors rättigheter i Polen och andra länder. Tagit strid tillsammans med våra hbtq-syskon mot de HBTQ-fria zonerna. Och det har varit speciellt viktigt att stå upp i solidaritet under pandemi-tider när folk känner sig isolerade och ensamma.