Efter att 2019 ha körat bakom Nordmakedoniens mest framgångsrika bidrag i Eurovision någonsin fick Vasil Garvanliev chansen att representera landet 2020. Men tävlingen ställdes in och i år fick han chansen på nytt då han tävlar med låten Here I Stand.

I helgen kom den 36-årige sångaren från Nordmakedonien ut offentligt i en intervju med brittiska gaytidningen Attitude. I intervjun berättar han att han varit öppen sedan tonåren för sin familj och vänner, men att han legat lågt med sin läggning offentligt.

– Min magkänsla sa att detta var rätt tillfälle att dela med mig om vem jag är. Att våga riva barriärer och ge er mig så som jag är – vilket egentligen råkar vara den mest ointressanta grejen om mig – att jag är gay, berättar Vasil i intervjun.

Han föddes i Strumica, Nordmakedonien och var en framstående barnstjärna i hemlandet innan han som 12-åring flydde med familjen till Chicago på grund av Kosovo-kriget. Han har pluggat sång i Milano och Toronto, och som baryton har han uppträtt över hela Europa. Efter att ha satsat på en popkarriär i hemlandet fick han chansen att köra bakom Tamara Todevskas sjundeplatsare Proud i ESC 2019.

Precis som i många andra länder på Balkan så ligger Nordmakedonien efter i HBTQ-rättigheter och acceptans för regnbågspersoner. Sex mellan två personer av samma kön blev inte lagligt förrän 1996 och först i fjol drevs en lag som delvis förhindrar diskriminering av personer på grund av sexuell läggning, igenom. Och först 2019 ägde Nordmakedoniens första Prideparad rum i huvudstaden Skopje, vilken lockade tusentals motdemonstranter.

– Att vara HBTQ talar man väldigt tyst om i mitt hemland, säger Vasil i intervjun. Han berättar dock att han haft familjens stöd och när hans brorsa gifte sig i Nordmakedonien 2018 satt Vasil och hans dåvarande partner vid honnörsbordet.

Nu när  han ska stå på en scen inför hundramiljontals tv-tittare väljer han att berätta vem han är för att visa solidaritet med alla som mobbas, diskrimineras och utstår olika orättvisor på grund av vilka de är.
– Jag ska nu sjunga ännu bättre, för att tysta hatet med kärlek, positiv energi och vacker musik. Till alla som hatar säger jag ”tack” för ni inspirerar mig att bli ännu starkare.

Vasil Garvanliev och hans Here i Stand tävlar i den första semifinalen den 18 maj mot bland annat svenska Tusse och storfavoriterna från Litauen, Cypern och Malta.