Idag meddelade danska staten de regler som kommer att gälla efter den 1 augusti för större folksamlingar. För festivaler och möten utomhus gäller att maximalt 5000 personer får delta och att arrangörerna måste se till att avgränsa området så att maximalt 500 finns inom samma del av utomhusfestivalens område.

För inomhusarrangemang, t.ex de större festerna, ser det än mörkare ut. De nya reglerna säger att inomhusarrangemang för stående publik, får ta emot max 3000 personer och att lokalen måste delas in så att 300 rör sig i samma del av lokalen. För sittande publik inom- och utomhus kommer lättnaderna bli större redan nu den 6 maj. 2000 totalt sittande men i sektioner om 500. I augusti kommer fler personer kunna tas in totalt och i varje sektion.

För att delta kommer bevis på att man är vaccinera eller ett nyligen taget negativt covid-test att krävas.

– Med 100 dagar kvar till start är vi glada över att äntligen har fått någon slags klarhet kring reglerna, men vi är besvikna över de mycket försiktiga beslut som tagits, säger Katja Moesgaard, ordförande i arrangerande Copenhagen 2021 i ett pressmeddelande. Vi uppmanar politikerna och regeringen att regelbundet tänka om kring begränsningarna och överväga möjligheterna för att på ett säkert sätt öka antalet deltagare som får delta i vårt arrangemang och fira jämlikhet.

I pressmeddelandet konstateras att de regler som presenterades idag leder till att flera festivaler tvingas ställa in även i år.

I planerna för WorldPride i Köpenhamn ingår en konsertserie under 12 kvällar på Rådshuspladsen, en parad, en konferens för mänskliga rättigheter i Øksnehallen, Christansborg och UN Cory liksom en rad sportarrangemang runt om i stan.

WorldPride firas även i Malmö. De svenska pandemi-reglerna för augusti har ännu inte lagts fram.