Tidningen Delfi.lv skrev under onsdagen att den man som avled av brännskador utanför sin lägenhet i Tukums kan ha begått självmord. Polisen utreder händelsen utifrån paragraf 124 i den lettiska strafflagen som omfattar brottet att driva en person till självmord eller att ha behandlat offret grymt eller systematiskt förnedra hans eller hennes personliga värdighet.

Ingen person har ännu gripits och polisen har meddelat lettisk media att de inte kommenterar utredningen vidare.

Den lettiska hbtq-rörelsen Mozaika gick efter den händelsen den 23 april ut med informationen att det troligen handlade om ett hatbrott. Enligt deras uppgifter kom den av brandskador nu avlidne Normunds Kindzulis hem efter ett nattskift tidigt på morgonen. Hans sambo hörde skrik från trapphuset och rusade ut och kunde släcka branden. Även han fick lindriga brännskador men kunde tillkalla hjälp.

Normunds Kindzulis skall enligt Delfi.lv ha pekat ut en granne som den som startade branden. De två hade anmält mannen redan i höstas för homohatiska hot och trakasserier, men den utredningen lades ner av polisen. Inrikesministern Sandis Ģirģens (det konservativa KPV LV) meddelade den 27 april att han vill se en utredning av hur polisen i Tukums hanterade de två männens anmälan.

Mozaika, liksom flera politiker kopplade därmed händelsen till de tidigare homohatiska hoten. President Eigils Levits uttalade sig den 25 april mot homofobi med anledning av uppgifterna om att det kan ha rört sig om ett hatbrott.

Polisen har dock hela tiden utrett händelsen som ett självmord, men nu med tillägget att det kan ha rört sig om ett framprovocerat självmord.  Och att utredningen fortsätter.

Protest utanför regeringskansliet i Riga: "Släck hat, inte liv" står det på plakatet.
Protest utanför regeringskansliet i Riga: "Våld börjar med avhumanisering" står det på plakatet.

HBTQ-aktivister demonstrerade den 27 april utanför regeringens kansli i Riga. Med brandsläckare och med plakat med texter som ”Släck hat, inte liv” och ”Våld börjar med avhumanisering” för att uppmärksamma homohatets konsekvenser.

Under torsdagen blev det klart att Saeima, Lettlands parlament, rösta för att inkludera sexuell läggning liksom social tillhörighet i landets lagstiftning mot hatbrott. På Mozaikas Facebooksida kommenteras omröstningen som ”Äntligen goda nyheter!”

QX har sökt Normunds Kindzulis sambo, men han har valt att inte tala med media ännu.