”Jag hoppas på en bra sommar nu när många är vaccinerade”

Momo
, frisör.
Berätta Momo, hur har året varit?
– Det har varit speciellt måste jag säga. Jag har haft otroligt många avbokningar och ett stort inkomsttapp. Jag tycker staten och framför allt media har skrämt upp folk otroligt mycket genom att säga ”gå inte i butiker eller till frisören, gå inte på gym” men sen är de själva ute och reser och handlar i köpcentrum inför julen. Det har skickat dubbla signaler.
Hur har det varit på arbetet under pandemin?
– Jag har följt varje steg som folkhälsomyndigheten ber om att vi ska göra. Jag informerar våra kunder, håller avstånd och är noga med städning, att skylta med antal personer som får vistas i salongen samt har personal som jobbar på olika tider för att minska trängsel på arbetsplatsen.
Har du fått ekonomisk hjälp av staten?
– Jag valde att tacka nej till det lån som staten erbjöd, det fanns ingen garanti när man skulle få stödet, och jag vill inte ha en skuld till staten plus mina egna räkningar.
– Tack och lov har vi märkt en ökning med bokningar i salongen under april och maj. Jag tror det beror på att vaccinationen kommit igång. Folk vågar gå ut och leva som förr, men även för att träffa sina anhöriga som tillhör riskgrupperna.
Hur ser du på sommaren?
– Jag hoppas på en bra sommar nu när många är vaccinerade och man kan fira studenten, bröllop och midsommar. Det är viktiga högtider för oss frisörer och stylister, många vill göra sig fina inför dessa stunder och vi behöver dessa kunder för att betala våra räkningar.

”Det föds alltid möjligheter ur kaos”

Thea, träningsinstruktör.
Hur har året varit?

– Det senaste året har minst sagt varit turbulent med tanke på pandemin. Jag har fått ställa om rejält. Det som varit bra är att de flesta träningsstudios tvingades stänga vilket innebar att jag kunde fortsätta mitt arbete nästan som vanligt, möjligen i mindre skala än normalt. Jag valde även att plugga ämnen på universitetet, mest för att bredda mina vyer, helt enkelt. Jag tog mig även an ett nytt uppdrag som ledarcoach på ett företag där jag får coacha unga instruktörer i ledarskap, vilket är fantastiskt givande.
Har det skett någon förändring under året i ditt yrke?
– Ja, vi såg ju ett massivt lyft för online-träning då de flesta träningsföretag i världen såg en möjlighet att kunna nå ut till betydligt fler. Av den anledningen har många faktiskt hittat till- och tillbaka till träningsstudion för att få gemenskapen de har saknat, vilket såklart även gynnar både branschen och oss som tränare.
Så det har varit en positiv effekt av pandemin?
– Ja, men jag vill inte på något sätt förringa pandemin och allt det hemska den bar med sig, men ur ett träningsperspektiv kan jag se en stor positiv förändring i form av att fler har förstått värdet av daglig motion. Utomhusträning har till exempel blivit en stor trend som jag tror kommer att dominera sommarmånaderna, men även vintertid.
Hur ser du på framtiden?
– Världen har skakats om rejält och det gäller att dra fram kämparandan och vara motståndskraftig och flexibel även när det smäller. Det föds alltid möjligheter ur kaos. Det tror jag har varit mitt genomgående mantra under året.


”Jag tror vår bransch kommer ha fullt upp”

Anders
, massör.
För ett år sedan var det tufft för dig, hur är det idag?
– Nu har jag rätt bra snurr igen. Det är många som har problem efter allt jobbande hemifrån. Många av kunderna är nya men även stammisarna är tillbaka. Jag hade även turen att få ytterligare ett företagsuppdrag i höstas.
Hur var 2020 då?
– Det var lite upp och ner. Våren och sommaren var väldigt lugna. Men sen vände det sakta men säkert i höstas. Och mitt i allt så bytte jag lokal. Men jag hade tur som hittade en i närheten av den förra. Nu hyr jag in mig på en frisörsalong där jag har behandlingsrum och eget väntrum en trapp upp.
Hur har du klarat dig, har du varit permitterad?
– Ja, jag har verkligen haft tur som haft ett aktiebolag så jag har kunnat permittera mig själv. Och på så sätt kunna få stöd. Annars hade nog inte företaget funnits kvar. Sen har alla mina kunder och företag jag jobbar hos ställt upp. Så tusen tack!
Har du gjort någon förändring i arbetet?
– Nja, det ska vara att jag jobbar med munskydd. Sen har jag varit noga med att dom som ska komma på behandling har varit helt friska så man inte själv blir sjuk och måste stänga. Det är det värsta som kan hända en egenföretagare, man är ju själv.
Hur ser du på framtiden?
– Jag tror vår bransch kommer ha fullt upp. Man hör och märker att dom som jobbar hemifrån inte har någon bra ergonomi. Man sitter många timmar framför datorn vid köksbordet eller i soffan. Och då får man förr eller senare problem. Men jag ser positivt på sommaren och framtiden. Allt kan bara bli bättre. Jag hoppas på en fin sommar med sol och värme och ett liv utan corona.