Regeländringen kom till på grund av pandemin, då flera friidrottare som redan kvalificerat sig varit tvungna att ställa in. Laurel Hubbard har nu officiellt blivit uttagen till Nya Zeelands landslagstrupp bland de som ska åka.

Hubbard tävlade i tyngdlyftning med män 2013, men har sedan dess genomgått könsbekrätfande vård. Hon har haft möjligheten att tävla i OS sedan 2015, när kommittén ändrade sina riktlinjer för transpersoner. Som MTF måste man ha haft testosteronnivåer under 10 nanomoles per liter i minst 12 månader för att få tävla., enligt den Olympiska Internationella kommittén.

Varit stor debatt

Tyngdlyftning och trans har mer eller mindre stått i centrum för debatten om huruvida det är orättvist att transpersoner ska tävla damsport. Hubbards deltagande har redan skapat stora rubriker och mediebevakningen kring detta väntas bli hög. Att hon nu kvalificerats har mötts av hyllningar, men också av kritik från andra tävlande och coacher.

Hon vann en tävling i Samoa 2019 över en tävlande som kom från ön, vilket gjorde att invånarna där uttryckte starkt missnöje.