Idag startar Växjö Pride, som gått varmt sedan starten för åtta år sedan. Som många andra Pridefiranden i Sverige så ser läget såklart lite annorlunda ut, men antalet programpunkter och aktiviteter har faktiskt inte minskat. Ikväll 17:30 inviger biskopen Fredrik Modéus Prideveckan med ett livesänt tal på Växjö Prides Facebooksida. Oscar Zia, som nyligen släppt singel, kommer uppträda under lördagen som avslutningens huvudakt.

Att det just är Fredrik som inviger, säger ordförande Suzana Moćević är ett mycket värdigt val.
– Han har under åren visat att han står upp för mänskliga rättigheter, vare sig det är hbtq, rasism, jämställdhet. Han tycker att det tillhör alla oss lika mycket och han har varit tydlig i den kampen, på alla plan. Svenska Kyrkan har också varit delaktiga i Växjö Pride sedan starten med programpunkter, gudstjänster och så ringer de i kyrkoklockorna när paraden startar.

Suzana Moćević har varit med i Växjö Pride sedan starten.

Suzana har varit med sedan start, det är åttonde året som Växjö Pride anordnas och det har alltid varit en vecka. Vissa delar är återkommande, andra helt nya, men under veckan kommer man kunna ta del av hundratals programpunkter.
– Det här året har vi valt att fokusera mycket på isoleringen som drabbat hbtq-personer under pandemiåret, men också unga transpersoners utsatthet i Sverige.

En del evenemang blir såklart digitala på grund av pandemin, men flera går att ta del av utomhus, till exempel Art Walk och Berättelser längs en paradväg. Varje år har Växjö Pride också en högtidstalare, som avslutar hela firandet, i år blir det Mark Levengood, som man kan se 14:30 också på Facebook.

Hur blir det med paraden?
– Den blir digital som förra året, men med roliga nya twists. Vi kommer ha stora skärmar under avslutningen där vi har bjudit in de som varit delaktiga, fört kampen, politiker. Vi kommer också lotta ut platser. Vi har en länk på vår Facebook och så kanske man syns, men framförallt så deltar man, och det är viktigast. Tanken är alltså: ta på er det ni tänkt ha inför Prideparaden, så blir det nästan som en vanlig parad!

– Såklart saknar vi att samlas allihop och visa hur mycket Växjö Pride betyder för invånarna. Vi är ju faktiskt den största paraden om man räknar invånare per capita(skrattar). Men vi tar igen det kommande år, jag lovar, säger Suzana.