Gissou Nia, jurist med inriktning på mänskliga rättigheter, skrev på sin twitter i förra veckan om det brutala mordet på Alireza, 20. Han var homosexuell och bodde i Iran, där homosexualitet är olagligt och i vissa fall straffbart med döden. Den här gången var det inte rättsväsendet som var bödeln, utan Alirezas egen familj.

Enligt en vän till honom ska han ha pratat med sin mamma på tisdagskvällen förra veckan för sista gången. Kort därefter ska hans bror kommit till hans hem och sagt att deras pappa ville prata med honom. Men hans bror lurade honom och istället körde brodern honom till en närliggande by där hans kusiner väntade på honom, mördade honom och lämnade kroppen.

Enligt Alirezas partner Aghil Bayat, som är hbtq-aktivist och aktiv inom det Iranska hbtq-nätverk 6rang, planerade de att fly tillsammans till Turkiet. Persiska BBC rapporterade den 7 maj att de hade ett inspelat meddelande från Alireza där han säger att han är hotad av sin familj och planerar att fly.

Familjen ska ha fått reda på hans sexuella läggning i samband med att han kallats in för obligatorisk militärtjänstgöring, men han nekades göra den på grund av hans ”sexuella avvikelser”.

De som tog Alirezas liv ska ha gripits enligt Aghil Bayat.