I samband med Växjö Pride har grannkommunen Lessebo, mitt i Glasriket, beslutat att hissa Regnbågsflaggan. Så i måndags hissades den efter den i enlighet med den nya flaggpolicyn som klubbats igenom i kommunfullmäktige.

Men under tisdagskvällen eller natten till onsdagen hade någon skurit av flagglinan där Regnbågsflaggan hängde, och sedan låtit själva flaggan ligga kvar på marken.

Det var P4 Kronoberg som uppmärksammade kommunen på det som hänt, berättar säkerhetschefen Patrik Itzel för QX.
– En lyssnare hade ringt in till dem och påtalat och så såg anställda på kommunen det nu på morgonen, berättar han. Nu har vi bärgat flaggan och linan och så halat kommunflaggan på flaggstången intill och istället hissat Regnbågsflaggan i den. Där skall den hänga under hela tiden Pridefestivalen pågår.

– En självklarhet, som jag ser det, säger centerpartistiska kommunalrådet Angelica Karlsson till QX. When they go low we go high. Kommunflaggan fick åka ner och denna vackra flagga upp istället. Gick snabbare att göra så än att vänta på att linorna till den andra flaggstången skulle lagas.

Patrik Itzel säger att kommunen inte har tagit emot några klagomål eller hot gällande flaggningen. De förbereder nu en polisanmälan.

Regnbågsflaggan hissas i Lessebo 20210512 efter att någon kapat flagglinan

 

Den 26 april i år antog kommunen en flaggpolicy där det slås fast att Regnbågsflaggan skall hissas utanför kommunhuset i samband med grannkommunens Pridefestival:
Eftersom Lessebo kommun saknar en egen Pride-vecka hissas istället en regnbågsflagga i samband med Växjö Pride, ofta en vecka i början av maj. Vid Växjö Pride hissas utanför kommunhuset en regnbågsflagga och två kommunflaggor på flaggstänger vid Storgatan. Dessa flaggor tas ej ner dagligen utan först när Växjö Pride är slut.”

I flaggpolicyn anges att flaggning skall ske på de tre flaggstängerna på Storgatan förutom vid allmänna flaggdagar och Växjö Pride även på bland annat Internationella kvinnodagen, på Europadagen och vid Europaparlamentsvalet.

Lessebo är en av tradition socialdemokratiskt dominerad kommun där partiet besitter 15 av kommunfullmäktiges totalt 35 platser. Kommunens två kommunalråd kommer från socialdemokraterna och centerpartiet. Bakom flaggpolicyn ställde sig även ledamöter från moderaterna och vänsterpartiet.

Vid beslutet i kommunfullmäktige var det enigt så att även bland annat Sverigedemokraterna stod bakom det.