– Efter fem års planering är vi såklart besvikna över att ha tvingats ta beslut om att skala ner några av våra evenemang, säger Benjamin Hansen på arrangerande Copenhagen 2021 idag och fortsätter.
– Men allas säkerhet måste bli vår främsta prioritet och vi har arbetat med säkerhetsföretaget RF Experience för att skapa en meningsfull och säker upplevelse för alla av WorldPride och EuroGames.

Dagens besked innebär att Prideparaden tidigare planerad till den 21 augusti nu helt ställs in. Istället kommer det under veckans gång arrangeras en rad olika mindre ”Protest Walks” med de av danska myndigheter fastslagna begränsningarna av antal deltagare. När det närmar sig kommer de olika protest-vandringarna att presenteras.

En Pridefestival i Köpenhamn innebär när tiderna är normala, att det sätts upp en stor Pridescen på Rådhuspladsen. I år fungerar det inte. Från Copenhagen 2021 meddelas idag att Pridescenen kommer flyttas till en park där det finns sittplatser för 5000 personer som kan se live-streamningar från en mindre inomhusscen. Med maxgränsen 500 gäster inomhus, som planeras som maxgränsen inomhus i augusti, planeras flera olika konserter i stan. Totalt räknar de dessutom med att ett 50-tal kulturevent kommer att genomföras med olika partners.

Förutsättningarna för Malmös del av 2021 års WorldPride-firande är inte helt klara. Men arrangörerna på svenska sidan har tidigare meddelat att evenemanget kommer att koncentreras kring Slottsparken, Kungsparken och Mölleplatsen där en ”skalning” av evenmanget kan ske beroende på vilka restriktioner som gäller i augusti.