Från att ha varit en av de mest hyllade avdelningarna i världens Prideparader, ofta hårt ifrågasatta från kritiker av Pride-rörelsen, har uniformerade poliser blivit en kontroversiell fråga för de som ordnar festivalerna, seminarierna och demonstrationerna.

I helgen meddelade arrangörerna av New York City Pride, Heritage of Pride,  att NYPD, stadens polis, inte får medverka i några sammanhang som Pride står bakom. De vill inte heller har poliser på plats när det gäller säkerhet, utan önskar arbeta med egna säkerhetslösningar.

I sitt beslut säger de att  ”NYC Pride är ovilliga till att bidra på något sätt till att skapa en atmosfär av rädsla och smärta för medlemmar i communityt.  De åtgärder som nu tas av organisationen utmanar rättsväsendet att ändar kurs och gå vidare, med hopp om att därmed påverka till tydligt förändring.”

NYC Pride hänvisar till interna diskussioner där främst BIPOC, kort för personer med mörk hy och ursprungsbefolkningen, men även andra grupper av etniska minoriteter, liksom även transpersoner har uttryckt obehag över polisens medverkan både som del av Pride-firandet och vid bevakningen av festivalens olika arrangemang.

– Detta beslut kommer efter månader av samtal och diskussioner med nyckelpersoner i communityt, berättar André Thomas, från Heritage of Pride och meddelar att beslutet gäller polisens medverkan fram till år 2025.

Från hbtq-organisationen The Gay Officers Action League uttrycks besvikelse över beslutet och påpekar att de under de 40 år organisationen verkar bidragit till stora förändringar.

”Heritage of Pride är väl medvetna om att staden inte kommer tillåta ett så storskaligt evenemang att genomföras utan polisens närvaro. Så deras svar på aktivisters påtryckningar är att välja en dålig lösning genom att förhindra medlemmar i communityt att fira sin identitet och hedra den gemensamma arvet från Stonewallrevolten, säger GOALs ordförande Brian Downey.  Det är stötande att Heritage of Pride inte hade modet att referera till GOALs namn i sina uttalanden, bara kalla oss ”Utställare från rättsväsendet”. Det är inte bara stötande men även ett sätt att avhumanisera våra medlemmar.

Vid Prideparaden i Stockholm har aktivister bland annat 2013 blockerat vägen för paraden framför Gaypolisernas avdelning. I Göteborg avbröt en aktivistgrupp 2012 ett seminarium om hatbrott som hölls av polisen med hänvisning till ”polisens våld mot HBTQ-personer”.  Året innan spottade vänsteraktivister på en lesbisk polis som gick med i paraden och kallade henne ”polishora” och ”fitta” och vid paraden 2012 valde de två poliser som gick med att avbryta sin medverkan innan paraden avslutades.

Även Försvarsmaktens och Migrationsverkets medverkan vid Prideevenemang har störts av protester, men inga stora Pridearrangörer i Sverige har valt att stoppa deras eller polisen medverkan.