“Vad står alla de olika Prideflaggorna för?” är rubriken på en nyhetsartikel på gaysajten GayTimes. Totalt är det 19 olika flaggor som står för olika saker. En snabb googling på “what does the Pride flags mean?” bekräftar att jag inte är den enda som inte har koll, det är massvis med artiklar om ämnet. 

Men det finns i alla fall flaggor för alla. Björnar, de progressiva, genderqueers, genderfluids, icke-binära, lesbiska(tre versioner), bisexuella, pansexuella, asexuella, transpersoner, och så vidare.
Ni fattar grejen. Vi har en hel uppsjö av flaggor som ska göra att vi känner oss inkluderade i alla hörn och spektrum av hbtq-communityt.

Vad är det egentligen för problem vi har inom communityt? Låt mig göra en grov förenkling. Transpersoner känner sig attackerade från omvärlden nu i samband med den debatt som pågår. Lesbiska har under en lång tid upplevt att deras kamp handlar om att synliggöras och att inte behöva fetischeras av heterosexuella män. Icke-binära och genderfluids vill ha pronomen-rundor för att säkerställa att man inte felkönar dem. Bögar? Ja vad vill vi, inte vet jag. Vårt största problem är typ att det inte finns några gayklubbar, något vi har behov av eftersom vi är så ensamma och ångestfyllda.
Vilken tur då att vi har 30 flaggor vi kan vifta med i desperation.

Istället bör vi aktivt jobba för att öka luckra upp det som idag är norm. Det gör man bland annat genom att använda ett inkluderande språk i skolan, att se till att läroplanen innefattar olika sexuella läggningar och identiteter men kanske främst genom att våga säga ifrån.

”Om nu målet är att man till exempel inte ska behöva komma ut längre, bör attityden mot flaggor inte vara densamma? Att de inte ska finnas”

Det kanske bara är mitt generella flaggförakt som talar nu, då jag egentligen inte är ett stort fan av Pride-flaggan heller, den är för det första ganska ful. Men syftet är toppen, och syftet med de andra 29 flaggorna är säkert också bra. Frågan är bara om det för debatten framåt. Om nu målet är att man till exempel inte ska behöva komma ut längre, bör attityden mot flaggor inte vara densamma? Att de inte ska finnas.

Jag antar att jag talar utifrån en privilegierad position som både bög, vit och man. Men låt mig ändå ställa den uppenbara frågan:
Bidrar det verkligen till mer inkludering att vi alla ska samlas under egna flaggor, än snarare under en och samma?