– Jag tror tiden är kommen för att godkänna samkönade äktenskap, sa Chiles president Sebastián Piñera vars popularitet har nått botten efter att landet fått en allt sämre ekonomisk situation och långdragna protester mot de som leder landet.

Landets hbtq-community har länge kämpat för samkönade äktenskap, men det är svårt på grund av den starka katolska tron. En av presidentens nära kollega har sagt att uttalandet är ett ”svek”.
Chile godkände partnerskap mellan samkönade par 2015, vilket gav paren viss fördel rent juridiskt.

Men sedan 2017 har ett lagförslag från den tidigare presidenten Michelle Bachelet legat och grott. Den är betydligt mer generös än bara partnerskap och skulle innebära att äktenskap mellan samkönade blir samma som för olikkönade. Det är det förslaget som nu, förvånande nog, Sebastián Piñera vill ska bli lag.

I sitt årliga tal sa han att han skulle ”skynda på” förslaget och att det var dags att ”garantera frihet och värdighet för alla människor”.

– Jag tror att vi borde fördjupa oss i värdet av frihet, det inkluderar friheten att älska och bilda en familj med de man älskar. Även vikten av att alla relationer som är av kärlek och omtanke mellan två personer, måste ses som värdiga, sa presidenten i talet.