Red Shoe Bar/Club X är i nuläget Malmös enda hbtq-bar och nattklubb, men den riskerar att försvinna i slutet av augusti. Johan Carlsson, ägare, upplever att tillståndsmyndigheten i Malmö stad behandlar ärendet orättvist.

Klubben fick tillstånd att ha öppet till 03, men bara på prov. Grannar klagade över ljudet och man valde att investera 250 000 kr på att ljudisolera lokalen. Efter det klagade inga grannar och det var fritt fram att ha öppet till 03. Johan ville därför ansöka om att få ha öppet permanent till 03 och till 04 på helgerna. Efter fyra månader utan besked hörde Johan av sig, men fick som svar att man inte riktigt visste hur man skulle gå vidare.

– Jag valde då att ta hjälp av en advokat, det är sånt här som gör att man känner sig motarbetat.

Polisrazzia januari 2020

Ytterligare ett bakslag kom tidigt 2020 när en polisrazzia kom till klubben efter de fått tips om att det såldes droger på klubben.

– De hade tagit emot en anmälan att personal brukar och säljer droger. Helt plötsligt kommer det sex bussar med 20 poliser som kommer in till klubban. De tar en av våra anställda värdar och upptäcker att han hade på sig 0,36 gram kokain. Vi valde att att sparka honom direkt, säger Johan.

Men i handlingarna, som är avgörande för beslut om klubben ska få ha öppet permanent till 03 och dessutom ha kvar serveringstillståndet, står det att personen hade på sig 2,3 gram.

– Vi ifrågasatte hur de hade fått de siffrorna, eftersom de inte står i polisrapporten.

Vilket ansvar har du som chef?
– Jag har absolut det yttersta ansvaret, det har man alltid som ägare. Vi hade inte kunnat göra något annat än de vi gjorde, alltså avskeda personen. Jag får inte genomsöka min personal, jag kan inte gå igenom deras personliga saker. Jag måste kunna lita på min personal när jag säger att vi har nolltolerans mot droger.

Nu vill tillståndsenheten fortsätta med ärendet att ta tillbaka serveringstillståndet. Man skulle haft möte den här veckan om ärendet, men det har skjutits fram till slutet av augusti, efter World Pride.

Erkänner felskrivning

Skånska Dagbladet har varit i kontakt med tillståndsenheten som medger att de skrivit fel vad gäller antalet gram kokain. Det har nu helt strukits ur utredning. De har också skrivit till tidningen att de kommer se över sina rutiner eftersom det tog nio månader innan Red Shoe Bar fick svar på ett av sina ärenden.