”Oj, jag såg dig inte” säger en del när de råkar stöta in i mig. Min spontana reflex är att säga ”Det är för att jag är osynlig. Det vill säga bisexuell.” Det är inte särskilt kul med den här sortens pappaskämt, men något som är ännu mindre roligt är alla homogays som öppet deklarerar att ”bisexualitet är ett påhitt” eller ”en fas”. Eller anser att bisexuella är projekt att omvända till homos. (Vilket för övrigt inte är helt olikt heteromän som ser det som en ”spännande utmaning” att ragga på flator.) Allt detta är inte bara sanslöst trist utan det är även drygt, respektlöst och okunnigt.

Mitt fokus i den här texten är därför den högaktuella frågan om bifobi inom hbtqi-communityt. Lady Gaga då? undrar kanske vissa läsare som lockats till texten av min rubrik. Jag lovar, jag kommer dit alldeles strax.

Bifobi kan ta sig uttryck på en mängd sätt, t.ex. genom att tycka att bisexualitet är sämre än homosexualitet. Eller att lesbiska säger att bisexuella kvinnor är smutsiga. Uttalanden om att bisexuella i en olikkönad relation inte hör hemma på Pride är också bifobi. Patriarkala strukturer spelar in: bisexuella kvinnor blir avfärdade som experimenterande heteros, och bisexuella män som smygbögar. För tydligen vill alla bara ha män? Sist men inte minst: föreställningar om att bisexuella alltid är flersamma samt opålitliga eller giriga som partners.

Varför ser en del bisexualitet som ett steg på vägen? När det faktiskt kan gå åt alla håll? Ja, en del homosexuella kommer först ut som bisexuella, absolut. Men en avsevärd mängd homos eller heteros kommer senare i livet ut som bi. Väldigt många homon och heteron har dessutom en bisexuell praktik, utan att känna sig bi. ”Jag ligger med folk av olika kön men är inte bi för det.” Och så kan det vara. Men många människor är verkligen bisexuella. Oavsett praktik.

Det är faktiskt vanligare att vara bisexuell än homosexuell. Men trots att bisexuella är en större grupp råder tystnad. Istället utses olika bisexuella/pansexuella/queers till gayikoner eller lesbiska förebilder, trots att de är varken gay eller lesbiska. Eller så görs de till heterosexuella allierade. Bisexualiteten förblir osynlig. Och nu kommer vi till Lady Gaga. Som kom ut som bisexuell redan 2009 och återkommande pratat om att hon gillar tjejer också. Men som trots det gång på gång får höra att hon är ”allierad” och inte en del av hbtqi-communityt.

På senare år har Lady Gaga själv benämnt sig som allierad vid flera tillfällen. Vet ni vad jag tänker på då? Jag tänker på internaliserad bifobi. Du som är bi kan nämligen känna att du är fejk, att du borde bestämma dig. När du är med någon av samma kön kan du känna ”jag var nog homo trots allt” och sen tänker du, om du är med någon av ett annat kön, ”var jag kanske hetero trots allt?” och så vidare. Det finns en röst i huvudet som gång på gång berättar att du är fånigt lättkränkt, att din sexualitet inte är giltig och att du inte förtjänar att kalla dig för queer när du är ihop med någon av ett annat kön. Att du inte hör hemma på Pride eller andra hbtqi-sammanhang. Och den där lilla rösten i huvudet förstärks av andra röster omkring dig som säger samma sak.

Lady Gaga har varit öppet bisexuell och det är en obehaglig tanke att det varit stora delar av hbtqi-communityt som tvingat in henne i gruppen ”allierad” istället för att omnämna henne som en av oss. Varför? Varför ville vi inte ha en bisexuell ikon? Eller, tillåt mig ändra min formulering, varför ville ni som är homosexuella hellre ha en heterosexuell allierad att dyrka? För jag personligen (och väldigt många andra) vill mer än gärna ha fler bisexuella ikoner.

Det är dags att prata mer om bifobi och benämna vad som sker. Börja rätta folk som säger ”bögar” men egentligen menar ”bögar och bisexuella män”. Sluta skratta åt elaka skämt om bisexuella. Inte förutsätta någons sexualitet som antingen homo eller hetero. Lyfta fram bisexuell historia. Sluta raljera över eller skamma den som är bi.

Lady Gaga må ha tvingats tillbaka in i garderoben av såväl homos som heteros. Men jag hoppas att alla som läser detta dyrt och heligt lovar att ni inte tänker låta det hända igen, vare sig den som kommer ut som bi är en bekant eller en superkändis. Samt att vi alla nu kan enas om att Gaga är en bisexuell ikon. Tack på förhand.