14-åriga Amelia Rose ville ta med sig sin Prideflagga, men andra elever sa att om hon gjorde det skulle den bli sönderklippt. De vände sig till skolan, som istället för att ta ställning för Amelia och hennes vänner, bad dem att inte ta med flaggan för att ”lugna stämningen”. De valde då att istället klä sig i kläder med regnbågsfärger, detta skriver SVT Skåne.

Amelia Rose har tidigare tagit med sig en Prideflagga under internationella pridemånaden för att elever och lärare som vill ska signera den. Men den här gången blev det problem, säger hon till SVT.

– Det har aldrig varit några problem tidigare men i onsdags så var det någon som sa att den som klipper sönder flaggan får fem kronor, berättar hon.

Efter hotet om att förstöra flaggan pratade klassen om hbtq-frågor en hel lektion, men Amelia Rose berättar att det satt personer längst bak i klassrummet och sa att hbtq-personer inte borde ha samma rättigheter.

Skolan bad Amelia att inte ta med flaggan

En lärare ska ha sagt till Amelia efter lektionen att hon inte bör ta med sig flaggan eftersom det kunde skapa upprörda känslor på skolan.

Men eftersom skolan inte får säga till elever vad de får eller inte får ha på sig, valde Amelia och hennes vänner att ta med sig regnbågsfärgerna på ett annat sätt. Genom att ta på sig kläder med färgerna på.

– Det enda vi ber om är respekt. De måste inte hålla med oss men de kan inte gå runt och hata på oss och vara homofobiska, säger hon till SVT.

Skolan säger att man inte förbjudit eleverna från att ta med flaggan, utan man bad dem lämna den hemma. Tidigare problem ska inte ha funnits och Annelie Arvidsson som är rektor säger att man jobbar aktivt med det som hänt.