Alisher Kadyrov, ledare för Uzbekistans näst största tillåtna parti, Milliy Tiklanish, med 36 av parlamentets 150 platser och agerande som stödparti till den sittande regeringen, presenterade den 7 juni sitt fröslag på hur situationen skall förbättras för hbtq-uzbeker.

Hans parti kallar sig nationalistiskt men för en modernisering och i intervjun med YouTube-kanalen Alter Ego beklagar han att hbtq-personer utsätts för misshandel. Han har tröttnat på den debatt som pågår i landet kring avkriminalisering och framför sin lösning: indraget medborgarskap och deportering så att andra icke namngivna länder lättare kan acceptera dessa som flyktingar.

– När jag först presenterade detta förslag via sociala nätverk tog upp till 100 hbtq-personer kontakt med mig för att berätta att de höll med. De berättar att de inte kan få visum från de länder som fördömer Uzbekistans för dess attityder till hbtq-personer, sa han enligt eurasianet.org.

Uzbekistan har kritiserats för sina antihomosexuella lagar och politik bland annat av FN. Landet har hänvisat dels till religiösa värderingar och dels till befolkningens inställning.

Kadyrov säger i intervjun att trots detta svar från landet har inga ”radikala åtgärder vidtagits mot de som tillhör denna grupp”.

Situationen för hbtq-personer i Uzbekistan har uppmärksammats under våren i samband med att en mobb attackerade en grupp ungdomar de uppfattade som homosexuella. I verkligheten var gruppen fans till japansk pop-musik. Samtidigt utsattes bloggaren Miraziz Bazarov för svår misshandel med motivet att han förespråkat avkriminalisering.

– Hbtq-personer utsätts för våld, vilket jag inte stödjer, sa Kadyrov i intervjun. Jag menar att detta handlar om provokationer. Vi behöver lösa detta problem och min lösning är internationell praxis. I Iran och Saudiarabien praktiserar de dödsstraff.