Tysklands målvakt och lagkapten Manuel Neuer bar en regnbågsfärgad lagkaptensbindel i lördags. Det ansåg Uefa var ett politiskt ställningstagande och därför startades en utredning.
Det tyska fotbollsförbundet(DFB) friades senare av det europeiska fotbollsförbundet.

Enligt Uefas stadgar får inga politiska gester eller politiska manifestationer förekomma under de internationella mästerskapen. Därför utreddes det tyska landslaget efter matchen mot Portugal i lördags.

RFSL:s motsvarighet i Tyskland, LSVD, är kritiska till hur Uefa agerat i frågan.
– Det är oacceptabelt. Det är ett ödesdigert misstag. Vi är för närvarande i ”Pride month” och vid det viktigaste sportevenemanget den här månaden ska man förhindras att bära en regnbågsfärgad bindel? Den här månaden vill vi också skicka en signal till alla idrottare från HBTQ-samhället. Det var viktigt för oss att Neuer kan bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln under hela månaden, säger LSVD:s styrelseledamot Christian Rudolph till NTV.

Hade DFB fällts hade det inneburit böter. Anmälan avbröts under söndagskvällen, i granskningsbrevet rankas regnbågsbindeln som en symbol för gemenskap och mångfald och för ”god sak”, enligt Die Mannschaft på Twitter.

På onsdag möter Tyskland Ungern som nyligen införde en kritiserad lag mot att information om htbq inte ska få läras ut till unga. Huruvida Neuer planerar att ha regnbågsbindel då är oklart.