Den här texten handlar om hat mot transpersoner. Läs bara om du orkar. Det är mycket hat just nu och det är mer än rimligt att ta en paus från det.

Jag fick en avi om att jag hade ett paket att hämta. Kunde inte minnas att jag hade beställt något, men gick såklart och hämtade ut det. Paketet var inslaget i svart presentpapper och frankerat med frimärken. Ingen avsändare. I en sekund blev jag oväntat rädd. Hann tänka att det kanske innehöll något skrämmande eller äckligt, som ett hotbrev eller avföring. Men vet ni vem jag tänkte att avsändaren var? Inte en nazist, utan random ciskvinna som hatar mig i feminismens namn.

De senaste två åren har jag mött ett urskillningslöst hat från flertalet ciskvinnor. De flesta verkar rätt hetero, men några är flator eller bisexuella. Alla som jag sett bild på har varit vita. Jag har alltså gått från att vara rädd för unga, arga, vita heterosexuella cismän till att vara precis lika rädd för arga, vita ciskvinnor. En del är unga, andra seniorer. Många mittemellan. Hatet verkar inte ha en viss ålder för dessa kvinnor.

Det som förenar dom är att dom alla kallar sig feminister och att de hatar transpersoner. Särskilt transkvinnor men även ickebinära och transbarn väcker ilska. Ibland även transmän. Det händer att dessa ciskvinnor söker upp mig och skriver vidrigheter till mig på Instagram. De kallar mig könsförrädare, kvinnohatare, lögnare och påstår att jag hjärntvättar barn. Jag blockar dom oftast direkt.

För någon dag sedan började jag titta på vad de själva lägger upp. En del viger hela sitt konto åt att hata transpersoner. Andra varvar vardagsliv med grovt människoförakt: foton där de pussar sina barn i en park eller klappar en sömnig katt blandas med personangrepp eller tävlingar om att rösta på vilken transkvinna som är fulast. De är vanliga kvinnor, som skulle kunna vara nästan vem som helst. En tant i kön på ICA. En barista på ett kafé. Någon jag matchar med på Tinder. Alla bär dom på ett brinnande hat mot transpersoner och eldar på varandra.

Jag vill inte citera vad de skriver. Men en återkommande sak är att lägga upp bilder på transkvinnor och föraktfullt kommentera personens utseende. Eller att häckla och felköna ickebinära. Eller hänga ut privatpersoner. Mycket handlar om att sprida myten om att alla transkvinnor är förklädda män som begår sexuella övergrepp. Noll faktakoll. Noll källkritik. Noll förståelse för att ett litet antal människor som begår brott inte kan berättiga avsky mot en hel minoritet. Hur kan detta vara feminism?

Försöker trösta mig med att det är små konton. 178 följare. 312 följare. Någon har några tusen. Men det skrämmer mig hur arga de är. Det otroligt grova språket, som jag annars bara sett hos nazister. Ja, att skriva detta är att be om hatmejl från personer som är upprörda över att jag kallar folk nazister ”bara för att de anser att det endast finns två kön”. Men det är inte det jag säger. Jag säger att den enorma ilskan, människoföraktet, personangreppen, hur snabbt ni kastar ur er hot, hat och anklagelser – DET påminner mig om nazister.

Sakerna som skrivs är utstuderat elaka. Men det är ingen idé att anmäla till Insta har jag märkt. Istället blockar jag frenetiskt. Jag har sällan sett så mycket hat välla ut från feministiska konton som när det kommer till trans. Vi är sämre människor, utan värde. Någon som väcker äckel och är patetisk. Jag tror inte att jag kan nå fram till er. Det gör mig verkligen uppgiven. Får mig att ana att vi aldrig kommer kunna mötas trots att vi alla är feminister. Jag hoppas innerligt att era barn inte är trans, för hur ska det bli för dom i så fall?

Jag försöker tänka att ni är rädda att bli utsatta. Rädda att förlora tryggare rum. Matade med desinformation. Kanske också träffat en arg och otrevlig transperson? ”Se, sådana är DOM!” Men har du som känner dig utsatt rätt att bete dig exakt hur som helst? Det tycker inte jag.

Jag kan inte låta bli att undra om det för en del av er handlar om att ni är rädda att förlora makt. Och att det för några handlar om internaliserad transfobi. Andra kanske har trauman som spelar in. Och för en del är det nog bara ett genuint transhat, vars grund jag inte har en aning om. Avsky för det som bryter mot normen? Och en del av er verkar på riktigt anse att transkvinnor är män och att alla män är onda. Det är ju svårt att bemöta det.

Paketet då, undrar ni kanske, var det hot och bajs i det? Nej, det var lyckligtvis en lyxig ansiktstvätt jag beställt från ett spa i Tranås men glömt bort att jag köpt. Kanske för att min hjärna är upptagen med att både vara rädd för samtiden och att drömma om en tryggare och mer solidarisk värld.