Teamet bakom kartan Atlas of Hate, som kartlade Polens ”hbtq-fria” zoner ska nu ställas inför domstol. De riskerar att behöva betala 165 000 PLN, motsvarande 365 000 kronor. Det första förhöret är 20 juli och det andra 29 juli.
Kuba Gawron, Kamil Maczuga, Paulina Pająk and Paweł Preneta träffades på nätet i samband med att hbtq-personer i Polen började göra motstånd mot landets allt mer aggressiva hbtq-retorik.

Polen införde sina ”hbtq-fria” zoner i februari 2019 och det var kort efter det som de fyra valde att skapa Atlas of Hate, som sedan spreds över hela världen. Det var tack vare den kartan som omvärlden fick reda på vad Polens regeringen höll på med.

– Att dessa aktivister stäms och ställs inför rätta för en karta som visar vilka lokala polska parlament som antagit olika hbtq-fientliga deklarationer är som en mörk fars mitt under Pridesäsogen. Nu måste omvärlden agera. Inte minst EU-kommissionen och medlemsländerna måste sätta ner foten mot denna uppenbara attack mot hbtqi-personers rättigheter och mot det fria ordet, säger Vänsterpartiets Malin Björk.

Sju territorier har dragit tillbaka att de är ”hbtq-fria” zoner och EU har pressat Polen genom att ta bort vissa bidrag. Men den homofobiska retoriken i landet fortsätter.