Under en intervju med CNN på söndagen uttalade sig den tjeckiske presidenten, Milos Zeman, om den nyligen klubbade, och med all rätt hårt kritiserade, ungerska lag som inskränker HBTQI-personers rättigheter. Som om det inte vore nog. I intervjun så han också att han ansåg transsexuella personer vara “motbjudande”.

Uttalandet från den tjeckiske presidenten är fruktansvärt och kommer bara dagar efter ett EU-ländernas stats- och regeringschefer sågs i Bryssel och enades om en ovanligt tydlig och hård linje mot Ungerns Viktor Orbán. För en gångs skull påtalade statsminister efter statsminister med klarhet att den ungerska homofobiska lagen inte ligger i linje med EU:s grundläggande värderingar.

Att detta ens behöver göras säger tyvärr något om hur illa läget är för synen på HBTQI-personer i delar av Europa. Men mot bakgrund av utvecklingen i flera EU-länder, bland annat Polen som gjort sig ökänt för sina homofobzoner, så kanske man inte länge borde bli förvånad över denna typ av uttalanden. Att ett demokratiskt lands president sprider transfobiska uttalanden är ett kvitto på att fördomar och hat mot HBTQI-personer existerar och frodas i EU – inte bara i Ungern och Polen. Det är allvarligt.

När politiker och makthavare använder sina plattformar för att basunera ut hat mot HBTQI-personer får det konsekvenser. Det drabbar enskilda människor och det färgar samhällsklimatet. Det legitimerar hot, hat och våld. Det inspirerar andra och det sätter tonen i det offentliga samtalet.

Det är därför det aldrig någonsin får stå oemotsagt! Att organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och aktivister säger ifrån är bra men det räcker inte. Politiker och beslutsfattare måste säga ifrån och det är i det här fallet viktigt att EU:s ledning liksom medlemsländerna ryter ifrån så det märks och hörs. För även tystnad säger något.

Själv har jag bett om att frågan ska diskuteras i vår grupp i Europaparlamentet för att vi ska hjälpas åt att agera när den här typen av unkenhet kommer upp till ytan oavsett var i Europa det sker. Den liberala gruppen var för några månader sedan initiativtagare till ett förslag om att utropa hela EU till en frihetszon för HBTQI-personer. Förslaget vann stöd i parlamentet. Det är en viktig utgångspunkt varje gång vi tvingas adressera dessa självgoda homofober. Det är faktiskt deras åsikter som är motbjudande, inte människors kärlek, eller individers frihet och rätt att vara den dom är.