Tusentals antihbtq-huliganer, med stöd av kyrkor, regeringen och det som uppges vara proryska grupper  hindrade i helgen Pride-paraden att genomföras i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Huliganer stormade även Tbilisi Prides kontor och journalister från Formula News som dokumenterade huliganernas beteenden blev misshandlade för att förhindras att utöva sitt jobb.

Redan innan Pride skulle genomföras gick Georgiens premiärminister, Irakli Gharibasjvili, ut och fördömde firandet av Pride vilket ytterligare stärkte de grupper som fysiskt attackerade Prides lokaler och förhindrade lagliga demonstrationer. ”Majoriteten av befolkningen är emot denna demonstration”, sa han och menade att ”radikal opposition” står bakom Tbilisi Pride.

– Vi kan inte gå ut på gatorna, sa Giorgi Tabagari, ordförande för Tbilisi Pride i ett nödrop till frilansjournalister Rémy Bonny och förklarade att ”de är fyllda av förtryckare från regeringen, kyrkan och pro-ryska krafter som hotar folk.”

Under de våldsamma anti-hbtq-upploppen arresterades totalt ett 20-tal huliganer då de försökte stoppa öppnandet av den filmfestival med hbtq-tema som var del av firandet, uppger Radio Free Europe.

För en vecka sedan gick parlamentets LGBTI Intergrupp ut i en uppmaning till Georgiens inrikesminister att garantera Pridefirandet och deltagarnas säkerhet.

Först under måndagen gjordes ett gemensamt uttalande från FNs representation i Georgien tillsammans med EUs och en rad ambassader, bland annat de Nordiska. I uttalandet uppmanas landets regering att garantera mötesfriheten i landet, något de påpekar finns inskrivet i landets konstitution. I uttalandet påpekas även att Georgien 2014 antog lagar som skyddar mot all form av diskriminering baserat på sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck. ”Vi står gemensamt för alla rätt att leva i frihet och jämställdhet”, avslutas uttalandet som publicerats på Tbilisi Prides hemsida.

Anti-hbtq-upplopp skedde senast i Tbilisi när den svensk-georgiska filmen ”And then we danced” hade premiär.

Tblisi Pride har drabbats hårt av de senaste veckornas attacker och vädjar nu på sin hemsida om ekonomiskt stöd.