Prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi fick ställa in, efter att arrangörernas kontor stormades. Högerextremister klättrade upp till tredje våningen i byggnaden där Pride-organisationen har sitt kontor, brände Prideflaggor och vandaliserade delar av kontoret. På videor som spridits på nätet kan man se hur män klättrar upp på en balkong och river ner Prideflaggan och en skylt. 20 journalister ska ha skadats.

Under måndagen meddelade man att man ställer in det fem dagar långa Pride-eventet då organisatörerna inte bara var rädda för sin egna och andras säkerhet, utan de menade att lokala myndigheter aktivt jobbade för att paraden inte skulle bli av. Flera ambassader har fördömt attackerna.

And Then We Danced, den svensk-georgiska filmen regisserad av Levan Akin, gjorde succé på Guldbaggegalan i januari förra året. Filmen vann några av de tyngsta priserna som Bästa film, Bästa manus och Bästa manliga huvudroll. När filmen hade premiär i Georgien möttes det med motstånd. Till QX säger Levan att det är tragiskt vad som sker i landet.

– Det är med sorg jag konstaterar att situationen för hbtq+ personer i Georgien inte förbättrats nämnvärt sen jag försökte släppa min film där 2019. Då möttes den också av våld och stora protester understödd av den ortodoxa kyrkan och extremister. Den Georgiska regeringen har vänt landets hbtq+ befolkning ryggen. Tbilisi Pride organisationen behöver stöd, nu mer än någonsin.