Sjuksköterskan Samuel Luiz var ute med vänner i staden A Coruña och skulle lämna klubben kort för att ringa ett videosamtal, enligt sällskapet han var på klubb med. Två personer gick förbi och anklagade honom för att han filmade dem, men Luiz försökte förklara att han bara skulle ringa sin vän. En av personerna ska då ha slagit honom. De två personerna ska sen ha lämnat platsen.

Men bara fem minuter senare så återvänder de, tillsammans med tolv andra som började misshandla Luiz tills han förlorade medvetandet. Han fördes till sjukhus på lördagsmorgonen men dog sedan av sina skador.

Luiz död har skapat massiva demonstrationer och protester i hela Spanien. Tusentals i A Coruña, Madrid, Barcelona, Valencia, Salamanca, Bilbao och Zaragoza gick under måndagsnatten ut med slagorden ”Er homofobi dödar oss”.

Tusentals samlades i Madrid för att demonstrera under måndagen.

Demonstranterna har drabbat samman med polis och i många fall har man rapporterat att det var våldsamt. Luiz död skedde bara en vecka efter Spaniens officiella Pridefiranden och i samband med att landet nyligen infört en ny lag som ska skydda hbtq-personers rättigheter.

”Vi blir misshandlade och mördade för att vi är hbtq. Vi kommer inte vila”; skriver Spaniens motsvarighet till RFSL på Twitter.

Man utreder nu om brottet ska rubriceras som hatbrott, något som kritiserats av demonstrantrörelsen då man menar att myndigheter försöker osynliggöra hatet mot hbtq i Spanien. Det har ännu inte gripits några misstänka, men 15 personer har lämnat vittnesmål och det ska finnas säkerhetskameror i området enligt José Miñones som är ledamot för styret i Galicien.