Under måndagens härjade huliganer i Georgiens huvudstad Tbilisi med målet att förhindra genomförandet av Tbilisi Pride. De förstörde bland annat Tbilisi Prides kontor och samlades utanför en filmfestival för att försöka stoppa den. I samband med huliganernas våldsamma upplopp greps 20 av polisen.

På tisdagskvällen kunde tusentals sympatisörer till Tbilisi Pride samlas utanför riksdagshuset för att visa sitt stöd. För QX berättar ordförande för Tbilisi Pride, Georgi Tabagari, att det blev ett enormt lyft för dem att så många uttrycket sitt stöd på tisdagskvällen.

Tabagari berättar att det internationella samfundet reagerat snabbt och gett starkt stöd till Tbilisi Pride. EU och flera ambassader i Tbilisi, bland dem de nordiska, krävde av Georgiens regering att de skall garantera yttrande-och mötesfriheten även för hbtqi-personer och rörelser.

Svenska Regnbågsfonden startade under tisdagen en insamling till stöd för Tbilisis Pride som snabbt fått stor spridning i social medier. Även Stockholm Prides solidaritetsfond har beslutat ta pengar ur sin stödfond för att ge till Tbilisis Prides arbete.