Ett dussintal konton på Kinas meddelande-app WeChat, som tillhör hbtq-personer, stängdes ner i förra veckan. Detta har skapat ytterligare oro för att innehåll eller meddelanden som innehåller hbtq, kommer censureras ännu mer.

Avstängningarna har gjort att hbtq-personer organiserat sig online för att skicka stöd till de studenter som fått sina konton avstängda. Men det är inte alla som tycker att det är något dåligt. En falang har skrivit att de tycker att ”det var på tiden” att de tystades ner. På appen Weibo, som liknar Facebook och vars användare till största delen är från Kina, skrev en användare:
”Jag bryr mig inte om hbtq-communityt gör sin grej ifred, men måste de trycka upp sina ideal i mitt ansikte med de här grupperna? Jag tycker att det var rätt att stänga ner dem.”

Kina avkriminaliserade homosexualitet 1997, men hbtq-communityt möts fortfarande av mycket diskriminering och är starkt förtryckta. Det var under onsdagen som två studentföreningar för hbtq skrev uttalanden om att deras WeChat konton hade tagits bort. I uttalandet hade de med vad de skrivit för att styrka sitt case. Grupperna är kända för att dela information om hbtq och jämställdhet.

”Våra aktiviteter kommer inte sluta för att kontona stängts ner. Snarare motsatsen, vi vill använda den här möjligheten att börja om och återigen visa att vi fokuserar på hbtq” skriver grundaren till en av grupperna.