Ett av president Francois Hollandes vallöften var att legalisera samkönade äktenskap. Det vallöften kommer han att infria. Frankrike blir därmed det tolfte landet i världen att legalisera samkönade äktenskap.

Sarah Bocourt som bor i Frankrike och själv definierar sig som pansexuell (en person som är pansexuell menar att partnerns kön inte har så stor betydelse) säger så här om den nya lagen:
– Det känns fantastiskt! Jag är stolt över att mitt land äntligen ger hbtq-rörelsen en rättighet, som vi egentligen borde haft för längesedan. Nu är vi närmare jämlikhet för alla.

Förra året röstade det konservativa partiet UMP, som då var regeringsparti, ner förslaget om att tillåta samkönade äktenskap. Sedan 1999 har homosexuella i Frankrike kunnat ingå partnerskap.

Det första landet i världen som tillät homoäktenskap var Nederländerna. Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Norge, Sverige, Portugal, Island, Argentina och Danmark är de andra länderna som har legaliserat samkönade äktenskap. Dessutom tillåter vissa delstater i USA samkönade äktenskap och i andra länder får samkönade par ingå partnerskap. I tolv av världens 193 länder (de som räknas som självständiga stater) kan homosexuella gifta sig.

Sarah Bocourt