QX Dagens Fråga togs under måndagen över av sympatisörer till Sverigedemokraterna. Efter att 648 personer lämnat sin röst låg Sverigedemokraternas partiledare Jimmi Åkesson på en överlägsen förstaplats med 30% av de röstande. Dagens Fråga på QX.se är menad att spegla vad sajtens besökare tycker och tänker i olika frågor men den är öppen för alla att delta i.
– Den orimliga sympatinivån för Jimmi Åkesson kanske tydligare än något illustrerar hur verktyget ”Dagens Fråga” inte fungerar när det gäller att mäta partisympatier. Även om hans 30%-iga stöd skulle sjunka under dagen då fler röstande kom till, så leder den höga nivån som trummats in under natten och morgontimmarna till helt missvisande resultat. Att sympatisörer till partier organiserat försöker manipulera den här typen av öppna frågor har vi noterat tidigare där t.ex SD hamnat orimligt högt, men nu blev det ett allt för uppenbart sabotage, kommenterar QX ansvarige utgivare Jon Voss som valde att ta ner Dagens fråga.
– Dagens fråga har aldrig och kommer aldrig att vara något ”vetenskapligt” verktyg utan är menat som en underhållande mätare av attityder hos dem som regelbundet besöker vår sajt. Vi kan stå ut med hur engagerade ber kompisar rösta för att få några extra röster. Men när det som i detta fall blev så uppenbart manipulerat, blir det meningslöst att ha frågan kvar, kommenterar Voss vidare.
– Vi får framöver helt enkelt låta bli att ha just denna form av frågeställningar på just den öppna Dagens Fråga och istället mäta partisympatier via våra Qruiser-undersökningar då slumpvis utvalda ges möjlighet att svara på frågor. När detta gjorts ser vi en med hbt-gruppens attityder mer rimlig överensstämmelse där t.ex SD inför senaste valet fick kring 5% av homo- och bisexuellt identifierade och 5,9% av hela hbtq-gruppen och heterosexuella medlemmar.
– Dagens något klantiga manipulerande av Dagens Fråga har möjligen det goda med sig att det så tydligt illustrerats hur just den här typen av öppna frågor manipuleras, hos oss och på andra sajter som har öppna frågor som denna.