Fyra soldater i kamouflagekläder bär regnbågsflaggan i en uppmärksammad kampanjbild från Försvarsmakten. Annonsen prydde Svenska Dagbladets förstasida i helgen, och har blivit hett omdiskuterad i sociala medier under de senaste dagarna.

SVD:s förstasida i söndags.
På Försvarsmaktens Instagram har fler än 20.000 personer gillat bilden, med många positiva kommentarer och hyllningar. ”Som hbtq-person blir jag väldigt rörd och glad över att se denna reklam”, skriver en följare.

”Heja Försvarsmakten och tack för denna enormt viktiga bild och ett självklara ställningstagande”, kommenterar en annan.

”Jag gråter! Önskar jag levde i ett land där armén inte vänds mot oss hbtq-människor”, hälsar en besökare från Polen.

”Vad i helvete?”

Bland kritikerna i sociala medier finns bland annat Alexander Bard. ”Vad i helvete har hänt med Försvarsmakten?” och menar att ”den svenska flaggan är den enda flaggan som representerar Sverige”.

Artisten Andy E kommenterar på Facebook med hashtaggen #rörinteminflagga:

”Låt prideflaggan alltid vara en symbol för alla människors lika värde och aldrig bli en symbol för kapitalism, våldsutövning, militarism, nationalism, islamofobi, ryssfobi, sionism and so on…”

Kampanjbild från Försvarsmakten.

Tar ställning för mänskliga rättigheter

Men debatten är egentligen inte ny. Försvarsmakten har flörtat med hbtq-communityt med liknande kampanjer i flera år. År 2018 såg vi exempelvis bilderna på soldater med Pride-färger i ansiktet och texten ”We don’t always march straight”.

Försvarsmaktens marknadschef Johan Landeström, som har varit med och utformat kampanjen, säger till SVT att man är rustad för kritiken.

– Många har tyckt att vi ska använda den svenska flaggan, men det är ju så självklart att vi försvarar Sverige (…) Vi försvarar inte bara Sveriges territorium utan också vårt demokratiska statsskick, vår frihet och mänskliga rättigheter och då är Pride ett bra tillfälle att visa det på.

Läs mer på forsvarsmakten.se/pride