”Jag hade varit och jobbat, och sen träffat några kompisar på kvällen. När jag kommer hem får jag en obehagskänsla i trappuppgången. Och när jag kommer fram till min lägenhetsdörr så ser jag att det sitter en kniv i min dörr.”

I sin roll som RFSL Motalas ordförande har Robin, 26, utsatts för flera hotfulla situationer genom åren. I filmen Hat – hot mot hållbara samhällen berättar han bland annat om ett inbrott på RFSL-kontoret, och den gången som en maskerad man mötte honom utanför porten.

”Jag bara sjönk igenom jorden. Det är någon som varit vid mitt hem, som vet att jag bor där, och som vill mig illa. De vill att jag ska se att jag varit där, de vill se att jag är hotad. Det är en svår känsla att kunna ta på”, säger Robin.

Hans historier hör dessvärre inte till ovanligheterna. I dokumentären, som RFSL premiärvisade under Stockholm Pride, möter vi också Preethi från Östersund, som berättar om en skrämmande upplevelse när en nazist dök upp på RFSL:s sagostund för barn. Stina från Tranemo minns stadens första Pridefirande som skakades av en obehaglig incident. Någon hängt en docka med ordet ”pedofil” på från ett träd.

De är tre av de människor som engagerar sig för mänskliga rättigheter i RFSL:s 36 olika lokalavdelningar, som berättar om hur de drabbats av organiserat hat.

Robin själv uppskattar att han har utsatts för cirka 40–60 incidenter bara under det senaste året.

26 av RFSL:s 36 avdelningar har utsatts för hot och våld

66 inrapporterade fall av hat och hot mellan åren 2017 – 2021
Enligt en ny kartläggning som RFSL gjort för perioden 2017-2021 har 26 av RFSL:s 36 avdelningar utsatts för hotfulla och ibland våldsamma incidenter. Det kan röra sig om allt från beskjutningar mot föreningslokaler till hot mot styrelsemedlemmar.

Ofta äger incidenterna rum vid Pridefiranden eller olika öppna arrangemang där motdemonstranter skriker hatiska budskap, blockerar vägen för parader eller på andra sätt försöker störa evenemanget. Vandalism och trakasserier är också vanligt förekommande, skriver RFSL på sin hemsida.

Nu växer oron för att hot och våld ska hindra människor från att våga engagera sig i organisationer som RFSL. Som Robin berättar i filmen:

”Folk har varit lite tillbakadragna och rädda. Människor vågar sig inte tillbaka för att det finns en risk. Och det skadar aktivismen.”

”Vi får ingen hjälp av polisen. Den maktlösheten svider.”

”Det som skadar aktivismen ännu mera är att polisen inte kan göra något. Vi får ingen stöttning, vi får ingen hjälp. Den maktlösheten som vi upplever som organisation, den svider. De behöver lyssna. Och de behöver på riktigt göra något åt problemet.”

Själv kommer han alltid att stå upp för andra människor och stå upp mot orättvisor, säger Robin i slutet av filmen.

”Jag kommer fortsätta skrika i rum där jag inte får skrika, och förändra saker som inte vill förändras. Jag kommer fortsätta engagera mig i RFSL, för det är den jag är. Allt hot och hat är bensin på elden.”

Se filmen ”Hat – hotet mot hållbara samhällen” och läs mer på RFSL.se.