Svenske Vladimir Ahmed hittade Paul Brinks post via linkedin och la upp ett inlägg på Instagram. Kändisar som Pernilla Wahlgren, Benjamin Ingrosso, Daniel Paris och Sami har efter det visat sitt stöd genom kommentarer och likes. Föreläsaren och Vi är Sverige-grundaren Vladimir Ahmed kopplade ihop QX med Paul Brink, pappan till 14-åriga Frédrérique, som ligger bakom inlägget som nu spridits över hela världen och diskuterats i stora nationella nyhetssändningar.

Paul Brink, är ensamstående far till fem barn, och bor i Amstelveen, strax utanför Amsterdams citykärna. För lite mer än en vecka sedan, måndagen den 26 juli, fick han ett telefonsamtal från sin 14-åriga dotter Frédrérique, som hade varit i ett närliggande shoppingcenter med tre vänner för att äta.
Där hade de fyra vännerna mött en grupp killar i 12-13-årsåldern. En av killarna frågade Frédrérique om hon är tjej eller kille. ”Det spelar ingen roll” svarade Frédrérique lugnt och vänligt. Strax efter får hon samma fråga från en annan kille, men mycket mer aggressivt.

Jag är det jag är, och du kanske är den du vill vara”, svarade Frédrérique lika lugnt. Då gick pojken till attack med slag, och Frédrérique fick sin näsa krossad, flera tänder utslagna, en fraktion i käken och ett blått öga.
– Frédrérique ringde och berättade vad som hänt, och jag var där på 3-4 minuter. Samtidigt anlände polis och ambulans. Hon skakade och var i chock, berättar Paul Brink.

– Polisen tog direkt detta på extremt stort allvar och har gjort ett fantastiskt jobb. Ungdomarna efterlystes bland annat i media, de analyserade Frédrériques kläder och övervakningskameror. Och nu är de misstänkta gripna.

Mellan alla röntgen-tider och undersökningar efter attacken pratade Paul och hans dotter mycket. Han berördes, och imponerades, av hennes svar på killarnas fråga.
– Hon utbildar mig, och gör mig otroligt stolt. Det gick upp för mig att det kan ta människor femtio år att komma till samma insikt som för Frédérique är så självklar.  Så jag kände att jag ville skriva av mig i ett inlägg, självklart efter att jag fått min dotters godkännande. Vi hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Vårt syfte var att skapa medvetenhet, och göra något positivt av en negativ incident.

Paul Brink berättar att Frédrérique ser sig själv som hans dotter, som är genderfluid och föredrar  pronomenet hon. Men både hon vill flytta fokus från henne till de som inte vågar eller kan stå upp för vad de båda tycker är självklart: Att alla ska ha rätten att vara som de vill och älska vem de vill.
– Jag är uppfostrad så och jag har försökt överföra den inställningen till mina barn. Att Frédrérique namn betyder ”mighty person of peace” är ingen slump, och att hon yttrade meningen ”Jag är den jag är, och du är den du vill vara” är typiskt henne.

– Varken jag eller min dotter vill ha hämnd. Frédrérique är ett offer, men det finns flera. Killen som misshandlade henne vaknade inte med inställningen att han skulle göra detta, hans föräldrar visste inte att de idag skulle ha en son som är frihetsberövad. Vi måste fortsätta att utbilda och upplysa människor om folks olikheter och att alla ska ha rätt att älska, och vara den de vill. Det här hör inte till vanligheterna i Nederländerna, människor stöttar Pride och olika sexualiteter och identiteter. Men detta rör ett större problem, och jag är otroligt glad att detta sprids över hela världen så folk blir medvetna.

Hur mår Frédrérique idag?
– Hon mår bra efter omständigheterna. Hon gör sånt som tonåringar gör, sitter på Insta och retas med sina småsyskon. Hon har också varit ute med sina vänner till shoppingcentret, inte samma men ett närliggande, och det kändes bra. Hon fick jättebra hjälp av en tandläkare direkt efter attacken och hon kan le igen. Och hon är mer övertygad än någonsin att fortsätta att stå upp för de som inte har en egen röst. De som bara vill vara sig själva, och älska den de vill.