Pandemi, schmandemi. Årets World Pride låter sig inte stoppas och idag kickar festen igång med en öppningsparad i Malmö. Mellan 12-22 augusti pågår World Pride parallellt i Malmö och Köpenhamn, vilket är historiskt. Det här är första gången som två städer delar på värdskapet för världens största Pridefestival.

Men vad har vi egentligen att se fram emot? Här är en snabbguide med höjdpunkterna, och alla länkar du behöver.

Öppningsceremonin

Ikväll drar festen igång med en magnifik och fabulös parad och invigning. World Pride invigs officiellt i Malmö kl. 17 på Malmö Stadion. En coronasäker parad tillåter 600 deltagare och 3000 åskådare. Bland paradutroparna finns Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg blev Årets HBTQ på QX Gaygala 2016.

Det händer i Malmö

I år tar Malmö Live Konserthus på sig rollen som WorldPride House, och kommer att bestå av såväl fysiska som digitala miljöer. Flera föreläsningar kommer att streamas online. WorldPride House är gratis för alla besökare.

Törstig? Besök gaybaren Red Shoe som laddat upp med DJ:s, artister och bubbel.

På SLM – fetischklubben för män – serveras Nordic Dinner lördagen 13 augusti med stor Pridefest på kvällen. Fredagen 20 augusti öppnar man upp lokalen för alla nyfikna, oavsett läggning och kön.

Kolla in hela Malmö-programmet här…

Det händer i Köpenhamn

Rådhuspladsen förvandlas till WorldPride Square varje dag mellan 13-21 augusti. Här finns mat, dryck, och möjligheten att se uppträdanden och debatter på storbildsskärm.

Restriktionerna sätter stopp för en stor WorldPride-parad. Men lördagen 21 augusti startar istället hela sex WorldPride-marscher runt om i Köpenhamn, och möts på den stora avslutningsgalan i K. B. Hallen och Fælledparken. Där uppträder bland andra Todrick Hall.

WorldPride avslutas med stor fest på Halvandet lördag kväll, med Lady Bunny som affischnamn.

Kolla in hela Köpenhamn-programmet här…

Todrick Hall uppträder på WorldPrides avslutning i Köpenhamn

EuroGames 18-20 augusti

Samtidigt som World Pride kommer EuroGames till Malmö och Köpenhamn – Europas största multisportevenemang för idrottsutövare oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Årets EuroGames blir det största någonsin, med 29 lika idrotter och sextusen deltagare. Turneringar kommer att vara öppna för publik, och festivalbesökare kan också vara med i drop-in-programmet “Sports to the People”. Vad sägs om att delta i Drag Olympics?

EuroGames invigs med en öppningsceremoni i Fælledparken, Köpenhamn, onsdagen 18 augusti.

Läs mer om EuroGames 2021 här…

2015 hölls EuroGames i Stockholm.

Malmö Queer Film Festival 12-22 augusti

Den största queer-filmfestivalen som någonsin ägt rum i Sverige. Biografen Panora i Malmö öppnar upp för 46 föreställningar, varav 15 kommer med efterföljande samtal. Ett mångfasetterat filmprogram med tematisk mångfald får plats med allt från mänskliga rättigheter till sex, kärlek, glamour och underbar galenskap.

Se hela festivalschemat här…

Ur filmen Blå är den varmaste färgen.

Human Rights Forum 16-20 augusti

En stående programpunkt för WorldPride. Human Rights Forum innehåller demokratifestival, öppna seminarier och forum såväl som paneldebatter. Den avslutade delen är Human Rights Forum Summit den 20 augusti – då samlas flera hundra aktivister, politiker och representanter för människorättsorganisationer på Malmö Live för att diskutera hbtqi-flyktingars situation och rättigheter.

Läs mer om Human Rights Forum här…