I Jönköpings län är det minst antal samkönade äktenskap. Under förra året gifte sig bara tre samkönade par, vilket är lägst i landet sett till folkmängd per län. Detta visar statistik från SCB.

Håkan Karlsson, som jobbar med hbtqi-frågor och folkhälsa i regionen säger till SVT att han tror att man pratar för lite om ämnet.

– Frågan finns liksom inte på agendan är. Det är ett osynliggörande av hbtqi-personer.

Han tror också att ryktet om att Jönköpings starka frikyrkofäste, kan påverka. Även tidigare år har siffran varit låg i Jönköpings län.

– Jag kan tänka mig att en del hbtqi-personer försvinner härifrån, men en del lever nog kvar i sina garderober också tyvärr.

Inga samkönade gick på drop-in vigsel under Jönköping Pride

Under Jönköping Pride förra veckan ordnade bland annat Rosenlunds Herrgård och Svenska kyrkan drop-in vigslar och förhoppningen var såklart att man skulle locka några samkönade par. Men så blev det tyvärr inte.

– Det kom inga alls, säger Rebecca Hultqvist, komminister i Gräshagskyrkan, till QX. Jag tror det är en process det här med att svenska kyrkan viger samkönade, och vi måste vara uthålliga. Vi måste vara tydliga med att samkönade ska känna sig lika välkomna som straighta par.

Varför tror du att Jönköpings län har minst antal samkönade äktenskap i Sverige?
– Det är svårt att säga, jag är relativt ny och har bara jobbat här sedan 2019. Men jag tror att det finns flera olika faktorer. Dels behöver vi bli bättre på att lyfta de här frågorna och visa att vi på svenska kyrkan gör vår del. Jag har till exempel genomgått Regnbågsnyckelutbildningen som görs av Svenska Kyrkan, där vi diskuterar normer och hur de påverkar oss.

Stor debatt om samkönade vigslar inför kyrkovalet

Just nu pågår det diskussioner huruvida präster frivilligt ska få välja att viga samkönade par eller inte. Svenska Kyrkans ståndpunkt i det hela är tydlig, de har sagt ja till att samkönade par välkomnas att vigas i svenska kyrkan. Men sen är det upp till den enskilda prästen att välja om denne vill eller inte, men varje kyrkoherde måste tillse att det finns minst en präst som vill viga samkönade.

– Svenska kyrkans hållning är tydlig, vi viger samkönade par, punkt. Men det är inget krav idag att alla måste säga ja till det. Jag tror det kommer ta tid, det var likadant när det handlade om kvinnliga präster. Det bestämdes först 1958 att det var okej.