Att ligga rätt i tiden är ett uttryck som verkligen stämmer in på årets West Pride. Göteborgs Pridefirande, som vanligtvis äger rum under sommaren, flyttades i år fram till slutet av september/början av oktober, och när nu restriktionerna lyfts visar det sig att West Pride kan fira fullt ut.
– Det betyder oerhört mycket förr oss, och nu kan alla delta, både fysiskt och digitalt. säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef på West Pride.
Emma berättar att de lyfta restriktionerna gör att West Pride nu planerar att genomföra en fysisk Prideparad genom staden den 2 oktober. Från Gibraltarvallen, längs Avenyn för att avsluta i Bältespännarparken, som tidigare varit Pride Park under West Pride.
– Jag hoppades in i det sista att paraden skulle bli av, även om det inte såg ljust ut. Så det kommer nu att bli helt fantastiskt att kunna manifestera tillsammans för första gången på väldigt länge.

Förändras West Prides planer i övrigt?
– Detta skapar ju enorma möjligheter, och vi kollar på vilket sätt vi bäst kan öppna upp. Vår Pridepark på Eriksbergshallen har ju gediget scenprogram, och just nu tittar vi tillsammans med Eriksbergshallens ansvariga på olika lösningar.
Den tidigare planen var att Eriksbergshallen skulle ta emot tusen personer samtidigt enligt de regler som gällde då. West Pride hoppas ha svar de kommande dagarna på hur de lyfta restriktionerna påverkar den siffran.

West Pride startar den 27 september, två dagar innan restriktionerna lyfts, men det påverkar inte festivalen.
– Vi har mest mindre aktiviteter i början av veckan, så som Pride House program. Restriktionerna lyfts precis i rätt tid, och den 30 september visar vi Nasrin Pakkhos film Jag vill bara komma hem, om fem transpersoner i Sverige, med efterföljande panelsamtal på Stora Teatern. Det blir väldigt kul att vi nu kan fylla den salongen.

Tror du att detta kommer att göra att fler aktörer vågar satsa på firandet av West Pride i Göteborg?
– Jag tror absolut att det kan tillkomma en del fester på stan. Detta innebär att andra aktörer kan hänga med i Pridetåget på ett helt annat sätt, och det ser jag enbart som positivt.

Dotter, Tove Styrke, Patrik Jean, Julia Alfrida, Admira Thunderpussy, Janice, Marika Carlsson och Clara Henry är några av de personer som kommer att dra upp på olika scener under West Pride.

Läs mer om West Pride här