Norska hbtqi-tidningen BLIKK har inför måndagens val ställt frågor till de åtta partier som har möjlighet att ta plats i Stortinget.

De frågor Blikk fokuserat på och som därmed pekar ut vad som är de regnbågspolitiska frågorna i Norge just nu handlar om att förbjuda omvandlingsterapi, decentralisering av hälsoarbetet för och med personer med könsinkongruens, ökade resurser till arbetet mot hatbrott, införandet av en könsneutral föräldraskapspresumtion, arbeta för ökad undervisning och information om hbtqi-frågor i skolan och småskolan, hur partierna vill öka insatserna för en bättre psykisk hälsa hos hbtqi-personer och om partierna önskar att Norge tar emot fler hbtqi-flyktingar.

Liknande frågor har även den norska hbtqi-organisationen FRI ställt till de åtta partierna och satt samman en tydlig lista som visar att oavsett vilken regeringen det blir efter valet så kommer partier som svarat positivt på FRIs frågor såväl som de som svarat negativt att finnas med.

– Vi är ju partipolitiskt obundna, svarar FRIs förbundsordförande Inge Alexander Gjestvang på frågan om vad organisationen hoppas på för resultat i valet.

– Men vi hejar på de med bästa lhbt-politiken, säger han och menar att det finns mycket bra i de flesta partier.

De frågor som FRI har fokuserat på i årets valkamp rör dels förbättrad hälsovård för transpersoner utanför storstäderna.

– Och så är det frågan om att inrätta ett tredje juridiskt kön. Det sa Arbeiderpartiets partiordförande som enda partiledare i en debatt nyligen att han kan tänka sig att utreda, berättar Gjestvang.

Och blir det, som opinionsundersökningarna pekar på, Jonas Gahr Støre som blir dästa statsminister, så kommer han med stor sannolikhet tala med fyra andar partier om regeringsbildning eller stöd för den nya regeringen. Vänsterpartiet Rødt, Socialistisk Venstre liksom det gröa partiet står alla bakom införandet av ett tredje kön, medan Senterpartiet säger nej.

På den borgerliga sidan är Høyre ännu inte helt klara med ställningstagandet, Venstre ställt sig positiva i sitt partiprogram men senast frågan var uppe i Stortinget röstade de nej eftersom regeringskollegorna Fremskrittspartiet och Kristdemokraterna bägge är tydliga motståndare till idén.

– Det finns både de som gasar och de som bromsar, konstaterar Gjestvang,  Det gör valet väldigt spännande för oss och samtidigt kan vi säga att totaltsumman i Stortinget verkar oavsett hamna rätt i denna fråga.