Hej min vän.
Vi känner inte varandra och varför du skulle lyssna på en främling om kyrkoval vet jag inte. Men om jag fick chansen att berätta för dig om varför du skulle rösta i kyrkovalet så kanske det skulle låta lite såhär.

Den enkla anledningen är – För att du får. Men om jag nu ska bli lite långrandig så hade jag helst bjudit in dig till att sitta bredvid mig mot en varm och solig vägg, här där septemberluften gör himlen hög och får träden att stå i färgsprakande brand.

Mot den kulissen hade jag velat prata om en diakon som jag träffade när jag var tjugo år och rädd. Hon kom in genom dörren med nötta skor och en medfaren väska. När vi hamnade vid samma bord under kyrkfikat frågade jag henne om vad som var svåraste med hennes jobb.  Diakonen blev tyst en stund. Sen sa hon att det måste varit under 80 – och 90-tal när hon vårdat aidssjuka när ingen annan ville. Hur hon dag och natt, vecka efter vecka höll händer som tillslut gav vika för sjukdomen och som skördat för många liv i vårt community. Berättelser som fortfarande ekar bland oss. Hon sa: ”Guds barn låg och dog, Robin. Ingen tycktes märka.”

Jag skulle berätta för dig om biskopen jag träffade häromdagen. Hon berättade för mig att 4% av Svenska kyrkans medlemmar bor i min landsända. Här där bruksorternas sorg och avveckling syns tydligt. Byar och samhällen lämnas åt sig själva när företagen ett efter ett stänger ner. Här där kommuner och föreningsliv kämpar för att hålla skolor och bibliotek öppna. Hon lärde mig om lag 1998:1591. Den lagen om Svenska Kyrkans uppdrag som folkkyrka. Hur kyrkan är ålagda av staten att bedriva rikstäckande verksamhet. Oavsett var i landet du bor ska kyrkans dörrar och verksamhet stå öppna för dig.  Hon sa ”Till och med i pandemin har kyrkan mött människor, delat skratt och fortsatt att arbeta framåt! Vi är en viktig del i samhällspusslet.”

Svenska kyrkan är långt ifrån felfri men där samhället fallerar ska kyrkan vara. Vi kan genom kyrkoval vara med och påverka kyrkans riktning. Vi kan rösta för en kyrka som är mer djärva än på sin vakt. Särskilt nu när vi behöver kyrkor som inte går förbi när en sårad mänsklighet väntar på att bli helad.

I år firar demokratin 100 år av jämställdhet. Om du och jag skulle sätta oss ner mot en varm solig vägg med lite kaffe så skulle vi kunna prata om kväkaren Elin Wägner. Hon som hade så många namn – Aktivist, rösträttsförkämpe och journalist. Vi hade kunnat prata om hur hon tillsammans med många andra organiserade sig för att ge oss en utav de största segrarna som gjorts i demokratins namn i vårt land – den jämställda rösträtten.

Rösta i kyrkovalet till minne av alla de som kämpat för att komma dit vi är idag. Rösta för de av oss som aldrig fick göra sin röst hörd. Rösta för att bli en del i demokrati och framtid.

Men framför allt, rösta för att du får. Varje röst väger tungt.

Din röst är viktig. Du är viktig. Alltid.

EKHO står för Ekumeniska Kristna gruppen för kristna hbtq-personer.