Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har idag, baserat på tillståndsenhetens förslag, bestämt att Red Shoe Bar inte längre får ha alkoholtillstånd. Detta innebär mer eller mindre slutet för Malmös enda gayklubb.

”Följande partier har röstat för att stänga Malmös enda HBTQ ställe: Socialdemokraterna Malmö, Liberalerna Malmö, Vänsterpartiet Malmö, Miljöpartiet de gröna Malmö, Sverigedemokraterna Malmö.
Fyra av dessa fem partier går gladeligen med i pride parader och viftar med regnbågsflaggor, men röstar på att stänga det enda trygga stället fö HBTQ. Mår fan illa!”, skriver ägaren Johan Carlsson, på sin Facebook.

Johan skriver till QX att man överklagat och förhoppningsvis kan ha kvar tillståndet under överklagan.

Det har varit många turer i striden om Malmös enda gayklubb Red Shoe Bar ska få överleva, och nu är den över. Johan Carlsson har, sedan polisen efter tips, hittade droger på en av de anställda, känt att Tillståndsenheten i Malmö Stad behandlat ärendet orättvist.

Han menar att man har åtgärdat de punkter som Tillståndsenheten pekat ut, men också att vissa av punkterna inte ens ligger under klubbens ansvar. Som till exempel att stökiga personer som vakter avvisat från klubben, fortsätter att stöka utan på gatan, skulle vara klubbens ansvar.

”Restaurangen och nattklubben anstränger sig verkligen för att göra rätt och följer sina åtaganden enligt alkohollagen till punkt och pricka. Ändå är man jagad av Tillståndsenheten på ett sätt som varken är sakligt motiverat eller rättssäkert.”, skriver Gabriel Miller som är Johan Carlssons advokat i ärendet.

Bakgrunden till beslutet är att en person som Malmö Stad anser har betydande inflytande över verksamheten inte bedöms vara lämplig att ha alkoholtillstånd. Men Johan Carlsson menar att personen i fråga inte har det inflytande som staden tillskriver honom.

– Han sitter inte i styrelsen, han har inte lagt in några pengar och han har inga aktier i företaget, säger han till SVT.

I en skriftlig kommentar till SVT skriver Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden:

– Utredningen visar att det bland personerna bakom restaurangen finns en med betydande inflytande som är olämplig att ha alkoholtillstånd. I den typen av fall medger lagstiftningen inga undantag, säger Sedat Arif (S).