Det var i februari i år som kvinnan och hennes flickvän blev utvisade till sitt hemland, Kurdistan. I juni bjöds kvinnan in till riksdagen för att prata om kvinnors situation i Kurdistan och i samband med sitt Sverigebesök gjorde hon en ny ansökan om att få stanna i Sverige, eftersom hon sedan hon kom tillbaka till Kurdistan har blivit utsatt för övergrepp. Till och med på den kvinnojour hon bott på.

Migrationsverket gav för några veckor sedan kvinnan avslag på hennes ansökan. Tillsammans med Stig-Åke Pettersson, som juridiskt arbetar med hbt-flyktingar, överklagade hon beslutet. Nu backar Migrationsverket och beviljar en ny prövning. På den kan hon antingen få ett ja, eller ett nej.
– Beslutet att bevilja en ny prövning har skett på högsta nivå. Kanske tyckte de att det var fel att utvisa kvinnan från början, säger Stig-Åke Pettersson.
För honom är det uppenbart att kvinnan borde få stanna.
– De övergrepp hon utsatts för i Kurdistan är tillräckliga asylskäl.

Hur mår kvinnan i dag?

Hon mår jättedåligt. Och kvinnojouren, där hennes flickvän bor, låter henne bara ha kontakt med sin flickvän en gång i månaden.

Läs tidigare artikel om avslaget. Mer om kvinnans situation och hur det går till när Migrationsverket prövar en ansökan om uppehållstillstånd hittar du här.