Tidigt på söndagsmorgonen var 38-årige John-Paul Kesseler på väg till ett hotell i Birminghams stadskärna efter en festnatt i stadens gaykvarter tillsammans med en nära vän. De två männen höll varandra i handen när de plötsligt hörde en mansröst skrika att de ”inte borde hålla hand”.

– Han blev snabbt aggressiv och sträckte sig in i sin bil och tog fram en vinflaska. Jag förstod inte att vi var i fara på riktigt så vi började gå därifrån, säger han till Birmingham Live.

Då gick den okände mannen till attack med flaskan.

Vittnen ställde sig på förövarens sida

– Han slog mig mot ögat och jag kände direkt hur blodet rann nerför mina kläder.

John-Paul tog upp sin mobiltelefon för att larma polisen när han plötsligt blir attackerad igen av samma man, som nu har fått tag på ett järnrör.

– Jag slängde upp min arm för att blocka honom och röret slogs mot min arm. Efter det sprang han tillbaka till sin bil och körde iväg.

Flera blev vittnen till attacken och enligt John-Paul var det just deras reaktioner som sårat honom mest.

– Det värsta var konstigt nog inte en vinflaska mot huvudet. Det var allt folk runtomkring som rättfärdigade det jag utsatts för med, och jag citerar: ”Ja men vi håller inte med hela den där hbtq-grejen”.

Anmälda hatbrott mot homosexuella har tredubblats

Det har skett en lavinartad ökning av rapporterade hatbrott mot homosexuella i Storbritannien. De senaste sex åren har antalet polisanmälda fall ökat med 210 procent. Även om vissa polisdistrikt förklarar ökning med att fler vågar anmäla hatbrott säger lokala hbtq-organisationer till tidningen Vice att så inte är fallet och att dessa siffror bara är ”toppen av isberget”.

– Atmosfären här har förändrats. Det känns inte lika säkert som det gjorde innan pandemin. Bara fyra, fem år sedan så kände man sig ganska trygg i det här området, och det gör man inte längre, berättar John-Paul till BBC News och fortsätter:

– Om man tittar på sociala medier så är det mycket mer intolerans som folk kan ta avstamp i idag. Det är som att folk uppmuntras av varandra att säga vad de vill och attackera vem de vill.