Kritikstormen var ett faktum när komikern Dave Chapelles komedispecial The Closer släpptes på Netflix i början av oktober.

I ståuppspecialen skämtar Chapelle om transpersoner i flera minuter och säger att han är ”team TERF”, engelsk förkortning av ”trans-exclusionary radical feminist” vilket syftar på feminister som inte tycker att kvinnor med transbakgrund är kvinnor.

”Kön är ett faktum. Varje människa i det här rummet, varje människa på den här jorden, behövde passera mellan benen på en kvinna för att komma hit. Det är fakta.” säger han i showen.

Att Netflix väljer att visa The Closer har fått starka reaktioner. Bland annat har manusförfattaren bakom Queer as folk och Dear white people, Jaclyn Moore som själv identifierar sig som transkvinna, sagt att hon inte längre tänker jobba med dem. ”The Closer innehåller uppenbart och farligt transfobiskt innehåll” förklarar hon för The Hollywood Reporter.

Netflix vd:n Ted Sarandos försvarar beslutet att visa komedispecialen i ett mejl till anställda, som The Verge och Variety tagit del av.

”Flera av er har ställt frågan var vi drar gränsen för hat. Vi tillåter inte titlar på Netflix som är designade för att hetsa till hat eller våld. Och vi tycker inte att The Closer går över den gränsen. Jag förstår såklart att det är svårt att särskilja mellan kommenterande och skadande, särskilt när det kommer till ståupp-komedi som finns till för att utmana gränserna. Vissa tycker att ståupp är elakartat men våra medlemmar uppskattar det och det är en viktig del av vårat innehåll.” skriver Sarandos.

Nu rapporterar The Verge att resursgruppen för transpersoner anställda på Netflix planerar en ”walk out”, alltså en dag av strejk för att protestera mot att Chapelles komedispecial får ligga kvar på plattformen. Dagsstrejken ska äga rum onsdag den 20 oktober.

”Transliv spelar roll. Transrättigheter spelar roll. Som organisation har Netflix flera gånger misslyckats att visa omtanke för vårt uppdrag att underhålla världen genom att fortsatt släppa innehåll som skadar transcommunityt. De fortsätter också att misslyckas med att skapa innehåll som representerar och lyfter transpersoner”, skriver resursgruppen för transpersoner på Netflix.