Nederländerna var först i världen med att legalisera samkönade äktenskap 2001. Den möjligheten har däremot inte varit självklar för landets monarker, vilket nyligen lyftes fram i boken Amalia – Duty Calls.

Men i veckan klargjorde premiärministern Mark Rutte i ett brev till parlamentet att det är fritt fram för Kronprinsessan Amalia att gifta sig med en kvinna, om hon så önskar.

Kronprinsessan har själv inte kommenterat debatten.

Så ser det ut i Sverige

 

Roger Lundgren

Hovexperten Roger Lundgren är glad att Nederländerna har tagit det här principiella beslutet, och tror att ett kungligt gayäktenskap skulle vara möjligt även i Sverige.

– I grundlagen står det att den som ska gifta sig ska göra det med Kungens och regeringens samtycke. Det finns ingen princip om att det måste vara en olikkönad relation, säger han och fortsätter:

– Nu har ju inte det varit aktuellt. Men ponera att Prinsessan Estelle skulle vara lesbisk, då har jag svårt att tro att hennes mamma, regeringen eller svenska folket skulle ha något problem med att det var två tjejer.

Hur går det med tronföljden när det kommer till regnbågsbarn?

– Om man tittar på den första Bernadotten Karl XIV så blev ju han adopterad av den dåvarande svenska kungen Karl XIII och blev svensk kung. Jag har svårt att tro att den svenska befolkningen som är så progressiva skulle ha något emot att ett barn är adopterat eller ha blivit till genom insemination. Ska man ha kvar monarkin måste den följa med i tiden, även om den i sin karaktär är en konservativ statsform. Men med tanke på hur den nuvarande kungafamiljen ser på de här frågorna så skulle det inte vara något bekymmer.

Den enda frågan som har uppstått i samband med Nederländernas klartecken för samkönade äktenskap för monarker är om titlar. Vilket Lundgren tror skulle uppstå i Sverige också.

– Om Estelle skulle vara lesbisk så tror jag inte att den kvinna hon gifter sig med också skulle bli drottning. Jag tror att hon skulle bli prinsessa precis som att Prins Daniel alltid kommer att vara prins. I Nederländerna har man sagt att man löser frågan om titel när det blir aktuellt.