I måndags höll Boris Johnson ett tal på ett globalt investeringstoppmöte med 200 företagsledare i publiken. I talet pratade Boris om framsteg inom medicinsk forskning och vaccin. Han blandade även ihop hiv och aids. Boris sa bland annat ”vi har fortfarande inte ett vaccin mot aids”.

Det har nu väckts en kritikstorm mot Boris för att han inte tycks kunna urskilja begreppen. Matthew Hodson, verkställande direktör för Aidsmap, säger i en intervju med PinkNews att det känns nedslående att återigen bevittna premiärministern blanda ihop hiv och aids.

– Okunnighet leder till rädsla och stigmatisering, vilket skapar barriärer för hiv-testning och behandlingar.

Det här är inte första gången Boris förväxlar begreppen. I april, under direktsändning av den brittiska regeringens covid 19-briefing, sa Boris ”jag hade aldrig kunnat tro att så många covid 19 vaccin skulle uppkomma på så kort tid. Det finns ju inte ens för SARs och aids, eller vad det nu är”.

För tre år sedan gick den brittiska regeringen med i målet noll hiv-överföringar år 2030.

– Även fast vi inte har ett vaccin som skyddar mot hiv, så har vi effektiva hiv-behandlingar. PrEP fungerar och förhindrar överföring av viruset. Vi har de verktyg som behövs för att få ett slut på denna epidemi, säger Hodson till PinkNews.